Американският икономически историк Клаудия Голдин спечели Нобеловата награда за икономика

...
Американският икономически историк Клаудия Голдин спечели Нобеловата награда за икономика
Коментари Харесай

Нобелът за икономика отива при изследовател на неравенството в заплащането между половете

Американският стопански историк Клаудия Голдин завоюва Нобеловата премия за стопанска система за 2023 година за работата си, изследваща неравенството в заплащането на мъжете и дамите , заяви Кралската шведска академия на науките в понеделник, представена от " Ройтерс ".

Престижната премия, публично известна като премията Sveriges Riksbank за стопански науки в памет на Алфред Нобел, е последната от тазгодишната серия Нобелови награди и е на стойност 11 милиона шведски крони, или малко под 1 милион $.

" Тазгодишният лауреат по стопански науки, Клаудия Голдин, даде първия обстоен доклад за приходите на дамите и присъединяване им на пазара на труда през вековете ", се споделя в изказване на организацията, която дава премията.

" Нейното проучване разкрива аргументите за смяната, както и главните източници на оставащата разлика сред половете. "

Наградата за стопанска система е последната част от тазгодишните Нобелови награди, които са присъдени за открития на,,, атомни моментни фотоси и " ".

Голдин, която през 1990 година стана първата жена, назначена в икономическия факултет на Харвард, е едвам третата жена, спечелила Нобелова премия за стопанска система.

" Тя беше сюрпризирана и доста, доста щастлива ", сподели Ханс Елегрен , общоприет секретар на Кралската шведска академия на науките.

Книгата на Голдин от 1990 година " Разбиране на разликата сред половете: икономическа история на американските дами " беше извънредно авторитетно проучване на корените на неравенството в заплащанет о.

Тя продължи с изследвания за въздействието на противозачатъчните   върху кариерата и брачните решения на дамите , семействата на дамите след брака к ато обществен знак и аргументите, заради които дамите в този момент са по-голямата част от студентите.

" Откритията на Клаудия Голдин имат голямо значение за обществото " , сподели Ранди Ялмарсон, член на комисията по икономическата премия. " Като най-сетне разберем казуса и го назовем с вярното име, ще можем да прокараме по-добър път напред. "

Наградата за стопанска система не е една от първичните награди за просвета, литература и мир, основани по волята на изобретателя на динамит и предприемач Алфред Нобел, а по-късно допълнение, учредено и финансирано от централната банка на Швеция през 1968 година

Първата премия за стопанска система беше присъдена на идната година, а предишните спечелили включват голям брой авторитетни мислители и учени като Фридрих Август декор Хайек, Милтън Фридман и, по-скоро, американския икономист Пол Кругман.

Миналата година трио от американски икономисти, в това число някогашният ръководител на Федералния запас Бен Бернанке, завоюва за премията за проучването си за това по какъв начин регулирането на банките и подпомагането на фалиращите кредитори с обществени пари може да предотврати още по-дълбока икономическа рецесия, като Голямата меланхолия от 30-те години на предишния век.

Както при другите Нобелови награди, по-голямата част от премиите за стопанска система са отишли ​​при мъже. Само две дами са получавали подобен преди - Елинор Остром през 2009 година и Естер Дюфло десетилетие по-късно.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР