Американският държавен секретар Антъни Блинкън определи изказването на руския президент

...
Американският държавен секретар Антъни Блинкън определи изказването на руския президент
Коментари Харесай

Блинкън обяви, че отменя срещата си с Лавров

Американският държавен секретар Антъни Блинкън дефинира изявлението на съветския президент Владимир Путин по отношение на признаването на независимостта на двете сепaратистки републики в източната част на Украйна като надълбоко тревожно. По думите му то подсказва, че съветският държавен глава възприема Киев като зависещ.

Блинкън съобщи, че е отменил срещата в съветския си сътрудник Сергей Лавров, която трябваше да се състои на следващия ден. Причината е, че съветската инвазия към този момент е почнала и с това Москва демонстрира, че отхвърля изцяло дипломацията.

Изказването на американския държавен секретар пристигна след среща с украинския външен министър Дмитро Кулеба във Вашингтон. 

От своя страна Кулеба съобщи, че украинските управляващи не възнамеряват да изтеглят огромни градове като Харков или Мариупол. Той счита, че глобите против Русия би трябвало да продължат да се ускоряват и че те биха дали  резултат, в случай че бъдат въвеждани на стадии.

Генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш съобщи, че е угрижен от изкривяването на концепцията за изпращането на миротворци. По думите му когато бойци на една страна влизат на територията на друга без нейното единодушие, тогава изобщо не става дума за миротворчески контингент.

Гутериш дефинира признаването на сепаратистките републики в източната част на Украйна от страна на Русия като нарушаване на украинската териториална целокупност и суверенитет и " гибелен удар за Минските съглашения ".

Генералният секретар на Организация на обединените нации прикани всички страни в спора да се въздържат от дейности и изказвания, които могат в допълнение да изострят рисковата обстановка.

Междувременно Канада разгласи въвеждането на първоначални наказания против Русия. Премиерът Джъстин Трюдо съобщи, че ограниченията са координирани със съдружниците на страната и изясни какви са те. 

Той уточни, че на канадците се не разрешава да имат финансови връзки с двете сепаратистки републики в Източна Украйна, както и да изкупуват съветски държавен дълг. На съветските депутати, дали своят вот в поддръжка на признание на независимостта на републиките, също ще бъдат наложени ограничавания. Освен това Отава ще разположи до 460 военни в Латвия.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР