Американският бизнесмен Илон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon

...
Американският бизнесмен Илон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на английски: Elon
Коментари Харесай

Мъск анонсира нов грандиозен проект, който ще промени изкуствения интелект

Американският предприемач Илон Мъск  Илон Мъск Ѝлон Рийв Мъск (на британски: Elon Reeve Musk, /ˈiːlɒn ˈmʌsk/) е канадско-американски инженер, откривател, съобщи пред вложители, че неговият стартъп за изкуствен интелект xAI възнамерява да построи суперкомпютър, който да зарежда идната версия на чатбота му с изкуствен интелект Grok, заяви The Information. 

Мъск съобщи, че желае да пусне в деяние оферти суперкомпютър до есента на 2025 година, както се показва в отчета, като добави, че xAI може да си партнира с Oracle. 

Когато бъдат приключени, обвързваните групи от чипове - графични процесори (GPU) H100 на Nvidia - ще бъдат най-малко четири пъти по-големи от най-големите клъстери от графични процесори, които съществуват през днешния ден, оповестява bTV, цитирайки Мъск от презентация, направена пред вложители през май. 

Семейството H100 на Nvidia от мощни графични процесори господства на пазара на чипове за центрове за данни за изкуствен интелект, само че може да се окаже сложна за приемане заради огромното търсене.

Мъск основава xAI предходната година като конкурент на подкрепяната от Microsoft OpenAI и на Гугъл. Мъск е съосновател и на OpenAI. 

По-рано тази година Мъск съобщи, че за образованието на модела Grok 2 са били нужни към 20 000 графични процесора Nvidia H100, като добави, че моделът Grok 3 и идващите ще изискват 100 000 чипа Nvidia H100.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР