През идните години България ще се сблъсква паралелно не само

...
През идните години България ще се сблъсква паралелно не само
Коментари Харесай

Министър Запрянов: Идва сблъсък с хибридното въздействие на Китай

През идните години България ще се сблъсква редом освен с съветската хибридната подривна активност, само че и с хибридните въздействия на Китай като редовно предизвикателство.

Това съобщи служебният министър на защитата Атанас Запрянов на днешната кръгла маса на тематика: " Изграждане на институционална резистентност против зловредното задгранично въздействие ", съобщи Българска телеграфна агенция. Организатор е Центърът за проучване на демокрацията.

Противодействието на хибридната война на Кремъл в осведомителното и цифрово пространство през днешния ден е от първостепенна значимост за България и в частност – Министерството на защитата. Дезинформацията е най-непосредственото предизвикателство, с което се борим всеки ден, разяснява министърът.

Последните избори в България минаха под сянката на кремълската дезинформация, която е един от основните принадлежности за вътрешнополитическите процеси в страната ни, а и освен в нашата страна, сподели още Запрянов.

По думите му България от дълго време е цел на съветската хибридна война, като задачата на Кремъл е оказване на въздействие върху процесите на взимане на вътрешнополитически решения. Подривната реваншистка тактика на Москва е ориентирана към последователно преодоляване на страна от вътрешната страна. Това беше доказано и от извършените на 9 юни предварителни парламентарни избори, и на вота за Европейски парламент. Както в останалите страни от Европейски Съюз, по този начин и у нас, посредством своите хибридни способи и принадлежности, Москва целеше да окаже поддръжка на проруските политически обединения и водачи. Главният инструмент е дезинформацията, а посланията и разказите са съобразени с националните особености и уязвимости, изясни. 

Що се отнася до България и в частност защитата главният хибриден съветски разказ е тотално обърнато показване на тематиката за мира и войната, уточни министърът. Подкрепата за съветската военна експанзия срещу Украйна е показано като дело на мира. Изпращането на военна помощ за Украйна, жертвата на съветската експанзия, се разказва от проруските проксита като удължение на войната, изясни той. Предоставянето на военна помощ за Украйна е наш стратегически интерес и ще продължим да поддържаме Украйна, в това число и с изпращане на в допълнение въоръжение и техника, съобщи Атанас Запрянов.

Една от най-наглите и неуместни съветски хибриди лъже през днешния ден за идното изпращане на български военнослужещи на фронта в Украйна. Министерството на защитата нееднократно е опровергавало тази подправена вест, само че значително хора се подвеждат от сходни операции, сподели още министърът. Според него казусът с незаетите длъжности във Въоръжените сили се дължи в немалка степен на тази и сходни на нея неистини и операции.

На Срещата на високо ниво на НАТО във Вашингтон, Съединени американски щати, през юли една от сесиите ще е отдадена напълно на поддръжката на Украйна и на нея ще бъде обърнато най-сериозно внимание на дезинформацията, посочи Запрянов.

За да се защитим от потреблението на дезинформацията като оръжие срещу нас, както с цел да доближават нашите послания по-бързо и по-ефективно до хората, ще образуваме особено звено по стратегическа връзка, заяви министърът. Необходимо е битката с дезинформацията да стане стратегически приоритет за всички държавни институции и за цялото общество. Трябва да бъде основана институционална рамка за ефикасни държавни и стратегически връзки. За задачата следва да бъде избрана водеща национална институция и да бъде насърчавано устойчивото междуведомствено и публично съдействие в сферата, изясни Атанас Запрянов.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР