Американският астронавт Скот Кели и руският космонавт Михаил Корниенко вече

...
Американският астронавт Скот Кели и руският космонавт Михаил Корниенко вече
Коментари Харесай

Успешно изстрелване! Едногодишната мисия започна!

Американският астронавт Скот Кели и съветският космонавт Михаил Корниенко към този момент са в орбита, откакто тяхната ракета “Союз-ФГ ” с галактически транспортен съд “Союз ТМА-16М ” сполучливо излетя през днешния ден, на 27 март, в 21:42 ч. българско време от космодрума Байконур, Казахстан.

Кели и Корниенко ще прекарат в космоса общо една година. Мисия с сходна дълготрайност не е провеждана от близо две десетилетия, откогато е завършила епохата на орбитална станция “Мир ”. Това е първата едногодишна задача за “Международната галактическа станция ” и първата взаимна дълготрайна галактическа експедиция, провеждана дружно от две страни – Съединени американски щати и Русия.

Заедно с Кели и Корниенко на кораба “Союз ТМА-16М ” пътува и трети космонавт – Генадий Падалка, който ще изкара в космоса задача със общоприета дълготрайност от 6 месеца.

Тримата пътешественици ще пътуват общо шест часа до “Международната галактическа станция ” и ще се скачат с нея в 03:36 ч. българско време. Три часа след скачването ще бъдат отворени шлюзовете сред кораба и галактическата станция.

Учените ще следят Скот Кели и Михаил Корниенко доста деликатно в границите на идващите 12 месеца, като те от време на време ще бъдат изследвани. Данните особено от Скот Кели ще бъдат сравнявани с неговия брат-близнак Марк Кели, който ще служи за надзорен опит и който също е бил астронавт в предишното, само че на краткосрочни задачи.

Поради близката фамилност сред Скот и Марк Кели учените считат, че резултатите от галактическата експедиция ще бъдат с висока научна стойност и че ще бъдат разгадани скъпи секрети към това по какъв начин продължителните галактически условия въздействат върху човешкия организъм.

Поради това сегашната задача се преглежда като първа сериозна крачка при усвояването на далечния космос, по-специално при полетите оттатък околоземна орбита и до Марс. Пилотирана задача до Марс ще отнеме най-малко 500 дни и учените би трябвало да са наясно по какъв начин пътешествието ще се отрази на бъдещите астронавти. Така че задачата на Скот Кели и Михаил Корниенко е комфортен миг да се оттренира всичко това в близкия космос, в ниска околоземна орбита.

През 2010-2011 година беше извършен и привиден опит в Русия, като общо шестима души бяха затворени в изолираност за 520 дни. Тримата изсимулираха отиване до Марс – с “пътуване ”, “кацане ”, включително разходка върху симулирана марсианска повърхнина и назад “завръщане ”. Експериментът докара до приемането на значими резултати от позиция на психичните проблеми, които биха зародили.

Според НАСА, която понастоящем създава гигантска ракета SLS, човечеството ще е в подготвеност за полети оттатък ниска околоземна орбита още през идващото десетилетие, като към 2025 година се обрисува първия полет до захванат пай от метеорит в окололунна орбита. Пилотираните задачи до Марс се чакат след 2030 година.

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР