Американският астронавт Франк Борман, който беше командир на мисията Аполо

...
Американският астронавт Франк Борман, който беше командир на мисията Аполо
Коментари Харесай

Почина командирът на мисията Аполо 8

Американският астронавт Франк Борман, който беше пълководец на задачата " Аполо 8 ", умря на 95-годишна възраст, предадоха световните  информационни организации, като цитираха известие на НАСА.

Смъртта му е настъпила във вторник в Билингс, щата Монтана.

" Днес си спомняме за един от най-хубавите в НАСА. Астронавтът Франк Борман беше същински американски воин ", сподели ръководетелят на НАСА Бил Нелсън. 

Като пълководец на " Аполо 8 " астронавтът управлява първата пилотирана задача към Луната през 1968 година и проправя пътя за кацането на естествения сателит на Земята няколко месеца по-късно.

Роден в американския щат Индиана, Борман развива пристрастеност към самолетите на 15-годишна възраст. Тя го води във военновъздушните сили, а по-късно и в НАСА.

От 1950 година е водач на изтребител, а по-късно стартира да преподава термодинамика във Военната академия Уест Пойнт в щата Ню Йорк. През 1967 година е в комисията, проверяваща пожара в галактическия транспортен съд " Аполо ", при който починаха трима астронавти.

По-късно е назначен за началник на програмата " Аполо " и оглавява екипа, препроектирал галактическия транспортен съд " Аполо ".

След като се пенсионира от Военновъздушните сили през 1970 година, Борман става консултант в  " Истърн еърлайнс " (Eastern Airlines), след което заема разнообразни управителни постове в компанията, в това число става неин президент. Той е и специфичен президентски дипломат по време на пътувания в Далечния изток и Европа.

Франк Борман има многочислени оценки. През 1993 година влиза в Залата на славата на астронавтите на Съединени американски щати.

Борман е женен, има двама сина и четирима внуци.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР