Американският академик Реймънд Смълян е известен както с математическите си

...
Американският академик Реймънд Смълян е известен както с математическите си
Коментари Харесай

Определете колко добро е логическото ви мислене, като отговорите на тези 10 загадки

Американският учен Реймънд Смълян е прочут както с математическите си писания, по този начин и с множеството си книги, цялостни с парадокси и гатанки.

В идващите редове ще ви представим 10 от тях. Можете ли да ги разрешите сполучливо?

1. Портрет

Хората питат един мъж: „ Кой е на портрета? “. Той дава отговор – „ Израснах самичък. Но бащата на индивида на портрета е синът на моя татко. “ Чий е този портрет?

2. Странна присъда

Съдят двама души. Единият е приет за отговорен, другият – за почтен. Съдията обаче освобождава и двамата. Как можете да обясните тази странна присъда?

3. Семейни връзки

Двама индианеца седят на дребна греда. По-ниският е роднина на сина на по-високия, макар че по-високият не е негов татко. Как можете да обясните това?

4. Асансьорът

Един човек живее на 25-ия етаж в 30-етажна постройка. Когато се прибира у дома, взима асансьора до 24-ия етаж, след което качва останалото разстояние пешком. Защо не употребява асансьора непосредствено до 25-ия?

5. Монетите

На масата има две монети с обща стойност 15 стотинки. Едната от тях не е 5 стотинки. Какви тъкмо са монетите?

6. Католикът

Това е въпрос за тези от вас, които познават малко или доста католицизма. Може ли католик да се омъжи за сестрата на неговата вдовица?

7. Охлювът

Охлюв може да обиколи един стадион по часовниковата стрелка за 1,5 часа. Същият маршрут наопаки обаче му лишава 90 минути. Можете ли да обясните тези разнообразни резултати?

8. Колко костват птиците?

В магазин за домашни любимци една огромна птица е два пъти по-скъпа от някоя по-малка. Жена купува 5 огромни птици и 3 дребни. Ако е била купила 3 огромни и 5 дребни, е щяла да похарчи 20 $ по-малко. Колко коства една птица (и огромна, и малка)?

9. Печалба

Стоков брокер купува акции за 7 $ и ги продава за 8. След това купува същите акции за 9 и ги продава за 10. Колко пари е изкарал?

10. Мечешкият кожух

Ловец се намира на 100 метра на юг от една мечка. Придвижва се на 100 м на изток, обръща се на север, стреля в тази посока и убива животното. Какъв цвят е кожуха на мечката?

Ще намерите отговорите на идната страница.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР