Американските военни обмислят възможността да нанесат въздушни удари на територията

...
Американските военни обмислят възможността да нанесат въздушни удари на територията
Коментари Харесай

САЩ обмислят въздушни удари над Афганистан при заплаха от талибани

Американските военни обмислят опцията да нанесат въздушни удари на територията на Афганистан при положение на опасност от бойците на радикалното придвижване " Талибан``, предава БГНЕС, базирайки се на материал в The New York Times.

Според изданието ``Пентагонът обмисля да изиска позволение за предприемане на въздушни удари в поддръжка на афганистанските сили за сигурност, в случай че Кабул или различен огромен град се окаже под опасност от завладяването от талибаните``.

Новината идва, откакто американският президент Джо Байдън ясно съобщи, че след идното евакуиране на Съединени американски щати от Афганистан Вашингтон ще спре да дава въздушна поддръжка на афганистанската войска, в случай че не става дума за набези на терористични групи, които ``могат да навредят на американските интереси``. Според източници, Пентагонът признава, че афганистанските сили могат да бъдат победени в конфликти с талибаните.

Според вестника, американските военни " разискват какво могат да създадат, в случай че бързото евакуиране на американските войски докара до съществени усложнения от позиция на националната сигурност ". Като една от вероятните рекомендации Пентагона предлага да се употребяват ``американски военни самолети или въоръжени безпилотни летателни апарати, които да се намесят при положение на изключителна криза``. Това може да се преглежда като опция за завладяването на Кабул или ``обсада, която съставлява опасност за посолствата и жителите на Съединени американски щати и техните съюзници``.

За да се нанесат въпросните удари, евентуално ще би трябвало да се употребяват бази в Персийския залив, отбелязва вестникът.

Във Вашингтон към момента няма консенсус по отношение на това по какъв начин Съединени американски щати ще организират интервенции, с цел да попречат на Ал Кайда и други терористични групи да ``възстановят наличието си в Афганистан``. Липсва и окончателно решение по какъв начин да се подсигурява, че западните компании-изпълнители могат да продължат да работят с афганистанската войска. Централно разузнавателно управление на САЩ се пробва да откри " нови благоприятни условия за събиране на разследващи данни в страната и нанасяне на удари по терористи ", се споделя в отчета.

На 14 април Байдън съобщи, че е взел решение да приключи интервенцията в Афганистан, която се трансформира в най-дългата отвъдморска военна акция в американската история. Изтеглянето на американските войски към този момент стартира. Очаква се американският боен контингент да напусне Афганистан до 11 септември.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР