Американските военни обмислят да изпратят на Украйна хиляди конфискувани оръжия

...
Американските военни обмислят да изпратят на Украйна хиляди конфискувани оръжия
Коментари Харесай

САЩ обмислят да изпратят конфискувани ирански оръжия на Украйна

Американските военни обмислят да изпратят на Украйна хиляди иззети оръжия и повече от един милион патрони, които преди време са били предопределени за подкрепяните от Иран бойци хуси в Йемен, заяви през днешния ден в. " Уолстрийт джърнъл ", представен от Ройтерс и Българска телеграфна агенция.

Американски длъжностни лица обявиха, че обмислят да изпратят на Украйна над 5000 автомата, 1,6 милиона патрона за малокалибрени оръжия, дребен брой противотанкови ракети и над 7000 взриватели. Те са били иззети през последните месеци край крайбрежията на Йемен от контрабандисти, обвинени, че работят за Иран, се споделя в медийната обява.

 

На 10 януари т.г. осведомителните организации оповестиха, че военноморските сили на Съединени американски щати са конфискували над 2100 автомата от транспортен съд в Оманския залив, за които считат, че идват от Иран и са предопределени за подкрепяните от Техеран бунтовници хуси в Йемен, съобщи през днешния ден представител на Военноморски сили.

Залавянето станало дни преди тази дата, откакто бойци от екипажа на патрулния катер " Чинук " се качили на борда на кораб. Моряците разкрили на борда автомати " Калашников ", увити поотделно в зелен брезент, съобщи пълководец Тимъти Хокинс, представител на основания в Близкия изток 5-ти флот на Военноморски сили.

" Чинук ", дружно с патрулния катер " Монсун " и ракетния унищожител " Съливанс ", иззели оръжията. Военните означиха, че откритото приличало на други автомати, иззети по-рано от Военноморски сили на Съединени американски щати, за които се допуска, че са от Иран и са били предопределени за Йемен.

" Когато прехванахме кораба, той се намираше на маршрут, употребен в предишното за трафик на противозаконни товари за хусите в Йемен ", съобщи Хокинс пред Асошиейтед прес. " Йеменският екипаж удостовери произхода ".

На 2 февруари пък стана известно, че френските военноморски сили са конфискували хиляди автомати, картечници и противотанкови ракети в Оманския залив, идващи от Иран и предопределени за хусите.

 Атаката против Абу Даби продължава: ОАЕ прехвана нови две ракети, изстреляни от хусите Виж още

Оръжията са били иззети на 15 януари в Оманския залив. И още веднъж въоръжените сили на Съединени американски щати означават, че задържането на оръжията е станало " по направления, които в предишното са били употребявани за противозаконен трафик на оръжия от Иран до Йемен ".

Оръжейното ембарго на Организация на обединените нации не разрешава доставките на оръжия за хусите от 2014 година, когато избухна гражданската война в Йемен. От март 2015 година хусите водят война с ръководената от Саудитска Арабия коалиция, подкрепяща интернационално приетото държавно управление на Йемен.

 Хусите удариха с дронове бомби основен петролопровод в Саудитска Арабия Виж още

Иран от дълго време отхвърля да въоръжава хусите, макар че трансферира автомати, гранатомети, ракети и други оръжия на йеменските бунтовници, употребявайки морски пътища. Независими специалисти, западни страни и специалисти на Организация на обединените нации са съумели да проследят съставените елементи, конфискувани на арестувани кораби, идващи от Иран. 

Ислямската република е правила ответни офанзиви по море при предходни случаи на принуждение след неуспеха на нуклеарната договорка на Иран със международните сили.

Съобщението на " Уолстрийт джърнъл ", а по-ранните за хванатите оръжия, се вършат на фона на засилващ се напън против Иран от страна на Запада поради доставката на дронове за Русия, които след това тя употребява в Украйна, както и поради репресиите на иранските управляващи против протестиращи.

Напрежението в района се ускори и след хипотетичното нахлуване на израелски дрон против военно дружество в централния ирански град Исфахан.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР