Американските индекси отбелязаха една от най-слабата си седмица за последните

...
Американските индекси отбелязаха една от най-слабата си седмица за последните
Коментари Харесай

Търговската война изплаши инвеститорите

Американските показатели означиха една от най-слабата си седмица за последните няколко години, откакто пазарът падна с близо 5% за интервала. Причината за разпродажбите на щатски акции стана ожесточаването на комерсиалната война, която Вашингтон започва с митата върху вноса на стомана и алуминий.

Пазарът се беше успокоил, тъй като Съединени американски щати последователно разшири листата на страните, които са изключение от въвеждането на митата. Това, обаче, се промени с плануваното обмитяване на импорт от Китай в размер на 60 милиарда $ годишно. Планираните 25% мита би трябвало да принудят азиатската страна да пази интелектуалната благосъстоятелност на американските компании. Президентът Тръмп цитира и нападателната политика на Китай в придобиването технологии, което той се опита да ограничи и като забрани придобиването на водещата щатска компания за произвеждане на чипове и съоръжение Qualcomm на сингапурската Broadcom.

Щатският показател S&P 500 слезе до нивото от 2600 пункта. Пазарът е в развой на образуване на двойно дъно от началото на корекцията, в случай че през тази седмица не станем очевидци на ускорение на разпродажбите на акции. Такъв отрицателен сюжет е малко евентуален, защото до края на седмицата няма основни стопански вести, които да доведат до неприятни изненади за вложителите.

Финансовият министър Мнучин, обаче, се изрече оптимистично във връзка с договорка с Китай. Това може да значи желанията на администрацията на Тръмп да стигне до договорка с Китай, с което да ограничи загубите за двете страни от комерсиалната война. Засега азиатската страна се кани да отговори с мита за някои селскостопански артикули, като евентуално ще разшири листата с въвеждането на новите рестрикции от страна на Съединени американски щати.

Европейските тържища също регистрираха спад през седмицата, само че двойно по-слабо по отношение на американските знаци. Възстановяването им преди този момент беше по-малко и вложителите не бяха склонни да продължат да продават със същите темпове, като американските акции.

Германският DAX е на най-ниските си стойности за последната една година, което го прави атрактивна инвестиция за всеки вложител, очакващ покачване на пазарите до края на годината. Покачването ще се форсира, в случай че комерсиалната война бъде избегната.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР