Американски застраховател оттегли застраховка от индийска компания, транспортираща руски петрол.

...
Американски застраховател оттегли застраховка от индийска компания, транспортираща руски петрол.
Коментари Харесай

Ловът на нарушители на санкциите срещу руския петрол е опасен и за самите САЩ

Американски осигурител отдръпна застраховка от индийска компания, транспортираща съветски нефт. А през последната година и половина Индия стана най-големият покупател на съветски недопечен нефт, доставян по море. Този проблем породи незабавно откакто Министерството на финансите на Съединени американски щати заплаши нарушителите на наказания с репресии. Какво ще стане, в случай че тази история се окаже единствено началото?

Американският осигурителен клуб „ Американ Клуб “ спря застраховката на индийската компания „ Гатик “, която има петролни танкери, поради тавана на цените на съветския нефт, заяви на „ Блумбърг “ осведомен източник. Според него „ Американският клуб “ е научил за желанието на „ Гатик “ да транспортира нефт от Русия, закупен на цена над откритата граница от 60 $ за барел, и на това съображение е лишил компанията от застраховка. Това е общоприета за промишлеността застраховка за отбрана и обезщетение при положение на конфликт на транспортен съд или разлив на гориво. Изисква се при влизане на кораби в пристанища и при прекосяване през проливите.

„ Американският клуб “ е една от 12-те организации, които са част от интернационалната група на морските застрахователи (П&И). Компанията удостовери, че е анулирал застраховката, само че не уточни повода.

Според „ Блумбърг “ „ Гатик “ е една от дребното танкерни компании, появили се през 2022 година, когато Западът стартира да стяга глобите против Русия. Нейният офис се намира в Мумбай, само че в този момент е празен. От лятото компанията стартира да построява танкерния си флот. Сега ръководи 48 танкера, а 34 от корабите ѝ са оставени без застраховка от американската компания. „ Гатик “ стана един от десетте най-големи притежатели на танкери „ Афрамакс “, които товарят към 700 000 барела. Флотът на компанията може да транспортира към 31 милиона барела нефт и гориво.

Таванът на цената на съветския недопечен нефт от 60 $ за барел е в действие от 5 декември. Русия обаче отхвърли да съблюдава тавана на цените и тези наказания в действителност не проработиха. Това се потвърждава от обстоятелството, че през март 2023 година, с помощта на доставките за Китай и Индия, износът на недопечен нефт от Русия надвиши равнищата преди CBO, а износът на дизел доближи рекордните за всички времена 1,27 милиона барела дневно през март. Известно е, че петролните артикули подлежат на сходни ограничавания.

На Съединени американски щати не им харесва, че глобите в действителност не работят, тъй че се пробват да намерят метод да накарат Русия да съблюдава тавана на цените. Съвсем неотдавна администрацията на Съединени американски щати разгласи, че е създала механизъм за надзор на продажбата на съветски нефт на избрана цена и заплаши, че доставчиците, които нарушават ограничаването, ще бъдат подведени под отговорност за това. И предходната седмица, на 17 април, Службата за надзор на задграничните активи на Министерството на финансите на Съединени американски щати изпрати предизвестие до американски лица и компании за допустимо заобикаляне на тавана на цената на съветския нефт. Това може да е повода за дейностите на „ Американския клуб “, която се уплаши от наказването на своята администрация.

Как това заплашва Русия и международния петролен пазар?

Най-вероятният сюжет е, че на мястото на индийския „ Гатик “ ще се появи друга легална компания, която ще поеме съществуващия флот от 48 танкера. Или компанията ще си остане, само че ще откри друга компания, която е подготвена да застрахова корабите ѝ, с цел да не се постанова да се регистрира пред Щатите. Съответно това няма да се отрази на износа на съветски нефт за Индия. Индия и Русия към този момент разискват опцията за основаване на презастрахователна компания, която да обезпечи покритие за превозване на нефт в морето, макар че такава компания може да се появи преди края на 2023 година Междувременно Русия може да обезпечи такава застраховка.

Ако американските застрахователи стартират да отдръпват застраховките на други индийски компании, които транспортират съветски нефт, тогава е допустимо леко понижаване на износа от Русия, само че краткотрайно - до момента в който корабите не бъдат презастраховани, да вземем за пример, от съветски компании.

„ Тук въпросът е дали тези танкери към този момент няма да транспортират съветски нефт или ще получат друга застраховка, байрак и други документи и ще продължат ли да работят? Трудно е да си представим, че индийската компания не е разбирала какво прави, когато транспортира съветски нефт. Смятам, че всички, които продължиха да вършат това след 5 декември, умишлено поеха риска да попаднат под наказания и схванаха, че западните компании могат да им откажат застраховка, обслужване на кораби и така нататък Следователно не е несъмнено, че танкерите на индийската компания в този момент ще спрат да работят с съветски нефт. Те могат да се застраховат от съветски компании. Мисля, че индийската компания най-сетне ще премине в сенчестия флот “, сподели Игор Юшков, специалист във Финансовия университет към държавното управление на Руската федерация и Фонда за национална енергийна сигурност.

Той изяснява, че международният танкерен флот всъщност се е разделил на две. Един флот оперира на интернационалните пазари с американски, близкоизточен и различен нефт. Вторият, новоизсеченият " горист " флот, съзнателно работи извънредно с съветски, ирански и венецуелски нефт, тъй като тук може да се завоюва повече.

Ако по-рано имаше стадий на въвеждане на нови наказания, в този момент Западът минава към стадий на принуждаване на Русия да се съобрази с към този момент въведените наказания. Защото към този момент е мъчно да се измислят нови наказания “, споделя Игор Юшков.

Ако Съединени американски щати стартират интензивно да оказват напън върху превозвачите по този метод, това ще докара до дефинитивно разединение на петролния флот на два лагера - " бял " и " горист ", счита Юшков. Всеки самичък взема решение в коя сфера ще работи.

Ако историята с индийския транспортьор е единствено началото на всеобща офанзива против тези компании, които транспортират съветски нефт, тогава обстановката може да се окаже рискова. Това може да докара до понижаване на износа на недопечен нефт от Русия. Това обаче няма да докара до цялостно прекъсване на доставките. Това ще засегне, в най-лошия случай, 25% от съветските доставки на нефт, съгласно оценки на Министерството на финансите на Съединени американски щати. Те считат, че Русия обезпечава 75% от своя нефт за експорт без потреблението на западни услуги, т.е. отвън механизма на тавана на цените. Съединени американски щати не могат да доближат този размер.

Но главното е, че самите Съединени американски щати нямат потребност да изтеглят подобен размер недопечен нефт от пазара. Както и техните съдружници – Европейския съюз. Ако Западът упорства и износът на нефт от Русия намалее даже повече, тогава това единствено ще сътвори дефицит на международния пазар на нефт и ще увеличи цените по света. Вашингтон към този момент не е удовлетворен, че ОПЕК + понижава производството и покачва цената на петрола. Това завърта инфлацията и усилва цената на бензина в Щатите, което провокира неодобрение измежду американците. В Европейски Съюз обстановката е още по-лоша: всеки нов дефицит на енергийни запаси в света може да докара до нова енергийна рецесия. Затова Западът ще се опита да не си играе със глобите, с цел да не се окаже с още по-празни ръце.

„ Няма по какъв начин Западът да принуди Индия или други да откажат да купуват съветски нефт. Защото е отрицателно за самите западни страни. Ако Индия стартира да отхвърля да купува съветски нефт, тогава Русия ще би трябвало да понижи износа, ще забележим дефицит и невиждано повишаване на цените. Сега това е двойно рисково. Тъй като Русия, дружно с ОПЕК +, към този момент е минала към понижаване с 1,6 милиона барела дневно. Ако Индия въпреки всичко бъде принудена да се откаже от съветски нефт, а в този момент купува същото количество - 1,6 милиона барела дневно, тогава това ще бъде потрес за пазара. Дори е мъчно да се планува динамичността на цените в този случай, цените ще изхвърчат “, споделя Юшков.

Западът е в капан. От една страна, те желаят да принудят Русия да съблюдава тавана на цените, а въпреки това желаят да запазят размера на съветския нефт на международния пазар. Следователно Съединени американски щати надали ще преминат към нечовечен всеобщ лов на " вещици ".

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: 

и за канала ни в Телеграм: 

Влизайте непосредствено в сайта   . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР