Американски учени успешно са постигнали нетна печалба на енергия по

...
Американски учени успешно са постигнали нетна печалба на енергия по
Коментари Харесай

Американски учени постигнаха пробив в ядрения синтез

Американски учени сполучливо са постигнали чиста облага на сила по време на опит с нуклеарен синтез, се споделя в репортаж на „ Индипендънт “. Учените от Националната лаборатория " Лоурънс Ливърмор " в Калифорния оповестяват, че са произвели 2,5 мегаджаула сила по време на опит, за който са били нужни 2,1 мегаджаула, което обезпечава 120 % чисто произвеждане на сила. Към момента триумфът на опита е доказан, само че евентуално няма да има спомагателни мнения, до момента в който не бъде направено публично изказване.

Постигането на чиста облага на сила от нуклеарен синтез е достижение, към което региона се стреми от началото на 50-те години на предишния век, и този сполучлив опит може да бъде стъпка напред за възобновимата сила. Макар че нуклеарната сила е изтъквана като евентуален сурогат на изкопаемите горива, процесът на основаване на нуклеарна сила нормално се прави посредством нуклеарно разделяне. Привържениците на термоядрения синтез настояват, че той е доста по-безопасен от основаването на сила посредством реакции на разделяне.

За да реализират този сполучлив резултат от нуклеарен синтез, учените употребяват най-големия лазер в света върху гранула от атомна плазма, с цел да основат реакция на синтез. Слънцето генерира силата си посредством сходен развой, като всяка секунда слива водородни ядра в хелий в големи количества. При реакциите на разделяне атомните ядра се разцепват, вместо да се съединяват, при което се освобождават огромни количества сила.

Според известията министърът на енергетиката на Съединени американски щати Дженифър Гранхолм и заместник-министърът на нуклеарната сигурност на Съединени американски щати Джил Хруби ще създадат публично изказване за опита във вторник. Администрацията на Байдън слага мощен акцент върху поддръжката за развиването на технологии за чиста сила, в това число нуклеарен синтез. Ръководителят на Службата за научна и софтуерна политика на Белия дом Алондра Нелсън категорично уточни термоядрения синтез като част от пакета " чисти енергийни промени ".

Макар че има доста последователи на нуклеарния синтез и други нуклеарни енергийни източници като основен детайл за занемаряване на изкопаемите горива, нуклеарната сила има и своя дял от съперници. Някои от най-големите рецензии към нуклеарната сила се отнасят до фактори като разноски, радиоактивни боклуци, замърсяване на въздуха, опасности от разтопяване на нуклеарни реактори и дълги интервали на обмисляне за създаване на нови реактори. Критиците на термоядрения синтез акцентират по-конкретно бавното развиване и неналичието на измерими триумфи макар големите разноски на време, пари и запаси за проучвания.

Ако се потвърди, че нуклеарният синтез е по-безопасен и по-чист от силата от нуклеарно разделяне, като в същото време създава сходна продукция, тогава той евентуално ще бъде обсъждан като най-хубавото налично решение в региона на нуклеарната сила.

Понастоящем в нуклеарната сила и проучванията на нуклеарния синтез се влагат милиарди долари и многочислени запаси. Независимо дали термоядреният синтез ще промени чистотата на енергетиката, както някои хора считат, сигурно е обещаващо да се види прочут триумф в тази дългогодишна изследователска област.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР