Американски учени разработиха програма, която автоматично изчислява нуклеотидните последователности, необходими

...
Американски учени разработиха програма, която автоматично изчислява нуклеотидните последователности, необходими
Коментари Харесай

Компютърна програма създава вази и чаши от ДНК


Американски учени създадоха стратегия, която автоматизирано пресмята нуклеотидните последователности, нужни за основаването на ДНК структури с разнообразни форми в наномащаб, написа " Сайънс адвансис ", представено от Българска телеграфна агенция.

Програмата, наречена DNAxiS, е създадена от експерти от университета " Дюк " и университета на Аризона.

След като последователността бъде избрана, стартира синтезът на ДНК и сглобяването на крайната конструкция. Технологията е тествана в опити, в които учените са съумели да получат фигури с формата на ваза, чаша, конус, сфера и други структури с размери, равняващи се на хилядни от милиметъра.

Според експертите те могат да се употребяват за основаване на контейнери с наноразмери за доставка на медикаменти или да служат като форми за отливане на железни наночастици със комплицирана настройка.

Разработката ще помогне да бъдат създавани 3D структури доста по-бързо, в сравнение с експертите се е отдавало до момента на ръка. Понастоящем завършването на сходни макети от време на време лишава години.

Според учените по-нататъшното развиване на новата стратегия ще помогне сходни ДНК фигури да намерят редица научни и промишлени приложения. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР