Американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза Граф Игнатиево като

...
Американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза Граф Игнатиево като
Коментари Харесай

Американски изтребители F-35 кацнаха в авиобаза „Граф Игнатиево”

Американски изтребители F-35 са кацнали в авиобаза " Граф Игнатиево " като продължение на задачата за защита на въздушното пространство на България от НАТО, съобщи БНР.

Съобщението е на Съюзническото въздушно командване на НАТО в Туитър, само че в него не се показват броя самолети, които вземат участие в Air Policing.

В края на май трябваше да завърши задачата на четири нидерландски F-35 у нас, само че в актуалното известие се натъртва, че американските изтребители са се включили към задачата на Нидерландия.

В известието на основаното в база Рамщайн, Германия, командване се показва, че разполагането на американски F-35 у нас извършва " задача на дълъг обхват до България в поддръжка на дейностите на НАТО за зоркост на източния фланг ".

" Винаги ще има кой да пази българското небе, и сега също има, в лицето на българските Военновъздушни сили ", разяснява в сряда пред публицисти военният министър Драгомир Заков. Той посочи, че страната ни ще продължи да бъде подпомагана от съдружниците по разнообразни способи, в границите на НАТО. По думите му, сега текат разнообразни интервенции на НАТО, които включват поддръжка по защитата на българското небе, в които не се ползва стациониране на самолети на съдружниците по български летища. Сред тях е и така наречен Air Policing от отдалеченост, обясни министър Заков. Той уточни, че продължава разискването на разнообразни разновидности за укрепване на защитата на българското въздушно пространство със сили и средства на съдружниците

За опцията американски изтребители да се включат като подпомагащи българската авиация, се разбра още в средата на май т. Тогава военният министър Драгомир Заков разгласи, че е преговарял в Пентагона за обезпечаването на самолети, които да пазят небето ни сред в този момент наличните МиГ-29 и бъдещите ни нови F-16. Заков беше част от водената от премиера Кирил Петков делегация в Съединени американски щати. Военният министър сподели, че главната част от визитата в Съединени американски щати е било обвързвано с енергийната сигурност, само че той е провел спомагателни срещи в Пентагона по въпроси, които са в ресора на Министерството на защитата, припомня " Сега ".

" Разговаряхме и за опциите за " еър полисинг " в България – да се обезпечат самолети сред наличните МиГ-29 и предстоящите F-16 ", съобщи след връщането от Съединени американски щати Заков. Той акцентира, че към момента няма съответни резултати и всичко е в развой на развиване. По думите му от наша страна са били сложени верните въпроси. " Мисля, че от американска страна бе чуто доста добре това, което ние желаеме и това, което нас ни тормози ", сподели министърът.

Относно машините, които вероятно би трябвало да обезпечат защитата на българското небе до идването на новите F-16, министърът сподели тогава, че става въпрос за варианти, при които сходна празнота може да бъде запълнена.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР