Американски и китайски фондове купуват най-голямата независима компания за производство

...
Американски и китайски фондове купуват най-голямата независима компания за производство
Коментари Харесай

Китай и САЩ сключват най-голямата сделка за възобновяема енергия в историята

Американски и китайски фондове купуват най-голямата самостоятелна компания за произвеждане на възобновима сила в Азия за 3.7 милиарда $, оповестява Reuters.

Разположената в Сингапур Equis Energy се е съгласила да бъде продадена на американския инфраструктурен капиталов фонд Global Infrastructure Partners (GIP) и още няколко вложители, измежду които канадския държавен пенсионен фонд и суверенния фонд на Китай - China Investment Corp.

Купувачите ще поемат и отговорности от 1.3 милиарда $, което усилва цената на договорката на 5 милиарда $. Тя се чака да бъде завършена през първото тримесечие на 2018 година

" Сделката е най-голямото придобиване на сила от възобновими източници в историята. Тя нарежда GIP като преобладаващ производител на възобновими енергийни източници в основните развити пазари като Австралия и Япония, както и в цяла Индия и Югоизточна Азия ", споделиха в взаимно изказване Equis и GIP.

Reuters заяви през юли, че японски търговски сдружения, световни пенсионни фондове и разнообразни компании са се състезавали да купят Equis. Това се случва в интервал, когато доста азиатски държавни управления уголемяват потреблението на възобновима сила и разноските за нея падат.

Базираната в Сингапур Equis Energy е най-големият самостоятелен производител на сила от възобновими източници в Азиатско-тихоокеанския район, с повече от 180 слънчеви, вятърни и водноелектрически централи в Австралия, Япония, Индия, Индонезия, Филипините и Тайланд с общ потенциал над 11 гигавата.

Размерът на договорката " може да бъде сигнал, че мащабът е значим и за индустрията в региона на възобновимата сила, защото обичайните тарифни структури и тласъците се трансформират и разноските би трябвало да бъдат понижени, с цел да се усъвършенства възвращаемостта на вложенията ", сподели пред Bloomberg Том О`Съливан, създател на енергийния съветник Mathyos.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР