Американски и британски издания коментират поредните американски удари срещу подкрепяни

...
Американски и британски издания коментират поредните американски удари срещу подкрепяни
Коментари Харесай

„Гардиън“: Нито Вашингтон, нито Техеран искат да влязат в пряк конфликт

Американски и английски издания разясняват следващите американски удари против подкрепяни от Иран военни групировки в Близкия изток и до каква степен ще стигне спорът? Преглед на изявленията предлага Българска телеграфна агенция.

Съединени американски щати имат намерение да нанесат още удари против подкрепяни от Иран групировки в Близкия изток, написа английският в. " Телеграф ", цитирайки съветника на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

Съливан отхвърли да каже дали Съединени американски щати ще нанесат директни удари по Иран, като съобщи, че " не би било рационално " да се разисква какво Съединени американски щати " включват или изключват ", показва изданието.
Коментарите му пристигнаха, откакто в събота вечерта Англия и Съединени американски щати нанесоха още една поредност от удари против подкрепяните от Иран бунтовници хуси в Йемен, отбелязва " Телеграф ".

Стратегическият спор опълчва Съединени американски щати - които се пробват да окажат напън върху Техеран да обуздае съюзническите си сили в целия район - против Иран, който е решен да им помогне, с цел да окаже напън върху Съединени американски щати да изоставен района и да защищити от заличаване групировката " Хамас " в Газа, написа в. " Гардиън ".

Нито Вашингтон, нито Техеран обаче желаят да влязат в директен спор, разяснява изданието. Техеран разгласи своята алена линия, като предизвести Съединени американски щати да не подхващат директни набези на иранска земя - курс, който обаче е желан от мнозина американски републиканци, показва английският вестник.

Анализаторите са скептични, че ударите на Съединени американски щати ще реализиран някакви обилни стратегически цели, написа в. " Вашингтон пост ". Администрацията на Байдън авансово оповести отговора си предходната седмица и съзнателно избягваше да пресича алените линии на иранския режим – към този момент не наподобява да са били наранени ирански чиновници, макар че иракските управляващи оповестяват за повече от десетима починали, в това число неизяснен брой цивилни, показва изданието. Ударите също така предвидимо провокираха нова вълна от яд в района, отбелязва столичният американски вестник.

Американски публични представители упорстват, че ударите са били деликатно преценени, с цел да се избегне предизвикването на открита борба с Иран и настояват, че те са лимитирали способността на въоръжените групировки да нападат американските сили, написа в. " Ню Йорк таймс ".

И въпреки всичко групировките не престават да са значими ирански съдружници, изключително тежко въоръжените хуси в Йемен, и ударите против тях рискуват да доведат до ескалация на военните дейности, която президентът Байдън се пробва да предотврати, откогато през октомври стартира войната сред Израел и " Хамас " в линията Газа, разяснява изданието.

Очакванията са, че ударите ще накарат Иран да се отдръпне, с цел да не рискува започването на спор с надалеч по-мощна мощ, показва " Ню Йорк таймс ". Какво обаче ще създадат неговите съдружници е доста по-трудно да се планува, отбелязва вестникът.

Нито американски, нито арабски публични представители считат, че качествата на хусите са били доста лимитирани от ударите, а бойците се зарекоха да продължат да нападат кораби в Червено море, свързвайки нападенията си с битката на палестинците в Газа против Израел, написа " Ню Йорк таймс ".

Изданието показва, че нападенията им са внесли ужас в комерсиалното мореплаване, принуждавайки доста кораби да поемат по дълги обиколни направления към южния завършек на Африка.

Американският вестник цитира Йоел Гузански, откривател в Института за проучвания на националната сигурност в Тел Авив, съгласно който да се оправиш с хусите е " като да се бориш с мъгла ". Дори решителни старания за заличаване на техните ресурси ще лишават години, предизвестява специалистът.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР