Американската Westinghouse влезе в процедура по несъстоятелност и защита от

...
Американската Westinghouse влезе в процедура по несъстоятелност и защита от
Коментари Харесай

Канадска инвестиционна компания купува Westinghouse за 4.6 млрд. долара

Американската Westinghouse влезе в процедура по неплатежоспособност и отбрана от кредитори от предходната година.

Още по тематиката
Страната на залязващото качество

Скандалите, свързани със спадове в контрола на произвеждане в Япония, стават все по-чести
27 окт 2017
Toshiba поема цялостния надзор над Westinghouse

Бъдещето на американското нуклеарно звено остава под въпрос
3 окт 2017
Toshiba най-сетне продаде поделението си за чипове

Купувачът – консорциум, ръководен от Bain Capital, ще заплати 18 милиарда $
1 окт 2017
Консорциум предлага 17.4 милиарда $ за звеното за чипове на Toshiba

Японският колос продължава да има финансови проблеми
27 авг 2017
Toshiba регистрира загуба от съвсем 5 милиарда $

След двукратно отсрочване японският конгломерат показа неодитираните си данни за деветмесечието
24 апр 2017 При решението на японците от предходната пролет да се разделят с нуклеарната компания във Вашингтон се появиха опасения, че от нея може да се заинтересуват руснаци или китайци. Японският конгломерат Toshiba продава нуклеарното си звено Westinghouse в договорка за 4.6 милиарда $ на една от най-големите капиталови компании в света - канадската Brookfield Asset Management, оповестява Financial Times.

Американската Westinghouse влезе в процедура по неплатежоспособност и отбрана от кредитори от предходната година. Преди това групата се забави с изпълението на два нуклеарни плана в американските щати Джорджия и Южна Каролина, което я принуди да отпише активи за 6.3 милиарда $. Това оказа съществено въздействие на Tosiba и цената на акциите на японския софтуерния колос се намали с 45%. Към момента нуклеарното поделение има и други незавършени планове.

Сделката ще стане факт, в случай че получи утвърждението на регулаторите и съда, който следи процедурата против Westinghouse. Специалистите плануват това да се случи през третото тримесечие на 2018 година

Детайли към съглашението

Brookfield Business Partners - дивизия на Brookfield Asset Management, ще заплати 4 милиарда $ за 100% от Westinghouse. Oстаналите 600 млн. $ са планувани за пенсии на чиновниците, задължения и странични разноски, свързани с ограничението на замърсяването на околната среда. Освен това съглашението планува финансовата компания да влага 1 милиарда $ в компанията за произвеждане на нуклеарно съоръжение.

Brookfield дефинира Westinghouse като " емблематична американска компания ", която има мощна позиция на пазара. Групата е най-големият снабдител на услуги за нуклеарни централи в света и умее да се възползва по най-хубавия метод от подписаните съглашения. Именно това докара до избора ни, означават от Brookfield. Американската компания имаше подготвеност да достави и нуклеарен реактор за АЕЦ " Козлодуй ", само че не се стигна до дефинитивно съглашение с българското държавно управление. Westinghouse също по този начин работи и за нуклеарните подводници на Съединени американски щати.
Сайръс Мандън, изпълнителен шеф на Brookfield Business Partners, разяснява, че възнамеряват да се възползват от добития си опит през годините, с цел да засилят позицията на Westinghouse в сектора.

" Споразумението с Brookfield ще способства за одобряването на превъзходството ни в промишлеността ", увери Хосе Емерио Гутереш, изпълнителен шеф в Westinghouse.

Прецизен избор на покупател

След като Westinghouse влезе в процедура по неплатежоспособност през март 2017 година, компанията стартира осъществяването на признатата стратегия за преструктуриране, която предвиждаше съкращаването на 1500 чиновници. " Целият развой на преструктуриране води до стабилизирането и разширението на бизнеса ни, от което чиновниците и потребителите ни са удовлетворени. ", изясни Гутереш.

При решението на японците от предходната пролет да се разделят с нуклеарната компания във Вашингтон се появиха опасения, че от нея може да се заинтересуват руснаци или китайци. През юни 2017 година енергийният министър Рик Пери непосредствено сподели, че Съединени американски щати би трябвало да обезпечат икономическа и софтуерна връзка с нуклеарната енергетика, тъй като другояче това място ще бъде заето от " Китай и Русия ".

Financial Times цитира представител на новата администрация, съгласно който президентът Доналд Тръмп непрестанно контактувал с евентуални купувачи и вложители, тъй като Съединени американски щати желаят новият притежател да не основава опасност за националната сигурност на страната.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР