Американската вицепрезидентка Камала Харис посети филипински остров в Южнокитайско море,

...
Американската вицепрезидентка Камала Харис посети филипински остров в Южнокитайско море,
Коментари Харесай

Камала Харис на посещение на филипински остров, обект на спор с Китай

Американската вицепрезидентка Камала Харис посети филипински остров в Южнокитайско море, намиращ се покрай регион, за който Филипините и Китай водят териториален спор. Харис даде обещание да се опълчи на " противозаконното и безконтролно държание " и да отбрани локалните общности, поминъка им и околната среда, съобщи ДПА.

Харис е най-високопоставеният американски представител, който в миналото е посещавал западната филипинска провинция Палаван.

Очаква се тя да разгласи спомагателна помощ за филипинските правоприлагащи органи в размер на 7,5 милиона $, с които да се подсилят качествата им за битка с противозаконния лов на риба, за наблюдаване и за осъществяване на издирвателни и избавителни действия, в това число и в Южнокитайско море, отбелязва Асошиейтед прес.

Американската вицепрезидентка се срещна с локални водачи и поданици от рибарското селце Тагбурос в град Пуерто Принсеса, които ѝ описаха за смисъла на риболова за изхранването на локалното население. По думите им този бранш е в основата на стопанската система на острова.

След това американската вицепрезидентка прегледа кораба " Тереза Магбануа " – кораб на бреговата защита, на който наскоро се организира взаимно филипинско-американско обучение. " Дойдох в Палаван, с цел да подчертая смисъла на нашето партньорство за основаването на стопански благоприятни условия, съхранението на крайбрежните екосистеми, поддържането на мира и стабилността и придържането към интернационалните правила и правила както в Южнокитайско море, по този начин и на всички места другаде по света ", съобщи тя.

Харис посочи, че жизнеността на общности, като тази в Тагбурос, е застрашена, когато " задгранични плавателни съдове влизат нелегално във филипински води и нелегално изчерпват рибните ресурси, като тормозят и заплашват локалните риболовци, замърсяват океана и унищожават морската екосистема ". Тя добави, че Съединени американски щати " залагат доста " на бъдещето на района и сподели, че " просперитетът на Америка зависи от милиардите долари, които всекидневно минават през тези води ".

В неделя кораб на китайската брегова защита е попречил работата на екип на филипинските военноморски сили, които са изваждали парчета от китайска ракета наоколо до остров Пагаса. Отломките са били конфискувани принудително от китайските чиновници. Посолство на Китай съобщи, че известията за случая " не подхождат на обстоятелствата " и че въпросните железни детайли са били предадени на китайската брегова защита след " другарска консултация с филипинската страна ".

Между Филипините и Китай има териториален спор поради припокриващи се искания в Южнокитайско море, където Пекин завзема територии, построява изкуствени острови и разполага на тях уреди, които богат да бъдат употребявани с военна цел. Пекин подцени решение на интернационален трибунал от 2016 година, съгласно което разрастващите се искания на Китай в района нямат юридически или исторически учредения. Решението на съда бе по дело, заведено от Филипините, съобщи Българска телеграфна агенция.

Днес Харис повтори, че Съединени американски щати поддържат разпореждането и съобщи: " Решението на трибунала е правно ангажиращо и би трябвало да бъде зачитано ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР