Американската сонда Джуно (Юнона) направи изумителни снимки на Юпитер, които

...
Американската сонда Джуно (Юнона) направи изумителни снимки на Юпитер, които
Коментари Харесай

Сондата на НАСА „Джуно“ разкри истинските цветове на Юпитер

Американската сонда " Джуно " (Юнона) направи изумителни фотоси на Юпитер, които разкриват същинските й цветове, заяви " Дейли мейл ".

Фотографиите са снимани по време на 43-ото доближаване на сондата до газовия колос през юли, само че цветовете разкрива софтуерният инженер Бьорн Йорсон. Той обработва фрагментите, откакто те са направени обществени, тъй че да се появят приблизителните цветове за човешко око, следени от мястото, където е бил апаратът - на към 5300 км над облаците на Юпитер, географска широчина - 50 градуса. Сондата се е движела със скорост към 209 000 км/ч. по отношение на планетата.

Бьорн Йорсон съумява да съобщи структурата на облаците на Юпитер до дребни елементи. Различните цветове се дължат на вариращия химически състав в атмосферата на планетата. На фотосите се вижда и триизмерния темперамент на огромните вихри на Юпитер, както и по-малки облаци, които се образуват във високите чести на атмосферата.

Сондата " Джуно " доближи Юпитер на 4 юли 2016 година след петгодишно пътешестване. Тя е на удължена полярна орбита.

Юпитер е най-голямата в Слънчевата система. Съставена е най-вече от водород и хелий, с някои тежки детайли. Познатите ни линии и вихри са в действителност студени облаци от амоняк и вода. Голямото алено леке е гигантска стихия, по-голяма от Земята.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР