Американската продукция Менталистът“ на CBS разказваше историята на един модерен

...
Американската продукция Менталистът“ на CBS разказваше историята на един модерен
Коментари Харесай

Серийният убиец с щастливото лице

Американската продукция „ Менталистът “ на CBS разказваше историята на един съвременен и изключително добър психолог с особени знания в незаконните претекстове. По общоприетия закон на киното, когато разполагаме с един изключително добър и образован протагонист, би трябвало да разполагаме и с тъкмо толкоз добър антигонист – това са разпоредбите за основаването на красива и издържана режисура, въпреки и в този случай да сме се фокусирали върху сериал.

Не е мъчно да забележим приликите, основният воин е някакво по-съвременно копие на Шерлок Холмс, само че ползата е ориентиран към неговият съперник – сериен палач, който на всички места слага усмихнато лице. Злодеят го рисува с кръвта на жертвите си, само че до момента в който избран брой критици биха могли да заявят напълно умерено, че това е гениална концепция, дано не забравяме, че килърът е въодушевен по автентичен случай.

Съединени американски щати става известна с богатата гама от серийни убийци, като всеки идващ е надалеч по-болен от предходния. Какво имаме поради? През 1994 година американският вестник The Oregonian получава необичайно писмо. То стартира с нарисувано усмихнато лице – емотиконата, която всички най-вероятно са употребявали в един миг – и споделя историята на човек, който резервира своята непорочност, само че в същото време признава, че е умъртвил човек. Медията го назовава Happy Face Killer. Подписът му също е подобен и значително се изяснява целият прякор. Зад него обаче стои Кейт Хънтър Джесперсън – деен е сред 1990 година и 1995 година и по публични данни е съумял да убие 8 дами в 5 разнообразни щата. Работата му го разрешава, въпреки всичко работи като камионджия и непрекъснато пътува.

Не постоянно е бил толкоз самоуверен, с цел да се свърже с медиите и по тази причина от време на време оставял своите послания и откровения по тоалетните на бензиностанциите. След като никой не обърнал внимание, той решил, че е време да се показа на света. Всяко едно писмо съдържа точна и ясна информация по отношение на самия акт, детайлно изложение на жертвата, в това число и метода на убиването ѝ.

Всяка страница е цялостна с обстоятелства и белези, които единствено причинителят може да знае. При залавянето му от полицията, той ще съобщи, че е съумял да убие към 166 дами от бряг до бряг. Тук идва и идващият въпрос, какво в действителност може да се е случило с един човек, с цел да направи всичко това и да се трансформира в един необикновен изверг. Това несъмнено е съществено число, само че какво се случва с Джесперсън, с цел да прибегне до това?

Роден е на 6 април 1955 година в Чилиуок, Британска Колумбия и още в ранните си години е притеглен към насилието. Като дребен е харесвал концепцията да изтезава животни и това е бил един от първите сигнали по тази тематика. Баща му Лес също не е най-хубавият родител, в някакви моменти подстрекавал сина си да прави тъкмо това. Полицията не един път е идвала вкъщи му за домашно принуждение, само че по този начин или другояче Кейт към този момент е бил изгубена идея. Като юноша е претърпял всяко едно изтезание от колан до електрошок.

Много по-късно бащата ще бъде изправен пред камерите, с цел да показа, че всяко едно негово дете е прекосявало през тази строга дисциплинираност, само че единствено Кейт е станал сериен палач, затова възпитанието не било проблем. Семейството се мести в Села, Вашингтон, когато Кейт е на 12 години. Вече е съумял да се трансформира в едно жестоко и много нападателно дете, което постоянно основава проблеми в учебно заведение. Един от документираните случаи е опита му да удави съученик в учебния басейн. В кавга с различен съученик, съумява да го нокаутира и изпрати в болничното заведение за седмица.

При среща с учебния психолог, момчето признава, че от време на време не може да се спре своята неприятна страна – тя го превземала. Понеже е нападателен, в никакъв случай не съумява да направи другари, обидите по негов адрес не са малко и по тази причина пропуща учебния бал, не е известно дали въобще е имал другарка в миналото, а когато пристигнало време за лицей, татко му не разрешил да отиде. Въпреки всички притеснителни сигнали Джесперсън съумял да израсне като елементарен и естествен млад мъж. През  1975 година даже съумява да се ожени за жена на име Роуз, от която има три деца. Нуждата от финанси в фамилията го принуждава да стартира да работи като водач на камион.

До 1990 година наподобява, че всичко е забравено и Кейт работи обикновено и щастливо, фамилията му го обича, само че внезапно нещо се обърква по цялата линия. Жена му се разделя с него, откакто подозира, че е почнал да и изневерява. Това изказване се ражда, когато го вижда да се отбива при своята нова другарка. Макар и в никакъв случай да не е имал такива връзки, един ден открива празната къща и в гнева си отива в близкия бар, където ще срещне своята първа жертва.

23-годишната Таунджа Бенет го харесва и скоро двамата отиват вкъщи му с концепцията, че вечерта може да има доста по-добър край. По време на половия акт, Кейт става доста нападателен, като пред съда ще показа, че е трябвала една неверна дума, с цел да стартира да си мисли за някогашната си жена. Един удар е изцяло задоволителен, с цел да я убие. Според експертизата, дамата в никакъв случай не е могла да се отбрани, Кейт е бил голям. След още 20 удара, за по-сигурно, той съумява да я завлече в гаража си, а по-късно я кара до близката река, където я изхвърля. Докато се опасява и тормози, че ще бъде хванат, някой различен признава убийството – 58-годишна жена на име Лаверн Павлиняк, която ще уточни и своя другар за съизвършител. Години по-късно ще съобщи, че е била подготвена да свидетелства, с цел да може да се измъкне от своя личен брачен партньор.

За камионджията това е знак, че може да прави всичко, което се изисква от него. Чувството за безотговорност и даже величие, го стимулира да продължи своето „ свещено “ дело. През 1992 година влиза в серия и стартира да качва стопайджийки като Клаудия, която открива по път за калифорния през август. Веднъж откакто е в камиона, водачът съумява да я завърже, изнасили и по-късно да я убие. Месец по-късно качва продажница на име Синтия Лин Роуз. След като се качва, половият акт съумява да избави живота ѝ. През ноември Анн Пентланд няма същия триумф. Когато дамата стартира да се съпротивлява, Кейт към този момент е подготвен да отговори с принуждение.

След този случай е спокоен и мирен до края на годината. Едва през 1993 година ще убие още веднъж. Властите към този момент знаят какво се случва, само че би трябвало да разпознават причинителя. По същото време стартират да идват и писмата, в които хвалбата продължава все по-смело. В едно от тях даже ще опише, че доста желал да бъде видян. Всеки път разкрива всичко в елементи, с цел да бъде на първа страница на всеки един вестник. Фил Станфорд даже ще даде прякора на килъра и с него Кейт ще бъде повече от благополучен. През 1995 година убива Анжела Субриз, която прекарва няколко дни на път с него.

За да бъде сигурен, че полицията няма да го разпознае, той връзва тялото и за камиона и я тегли към 20 километра. След това изхвърля тялото в една канавка. По същото време към този момент е съумял да си хване и другарка – Джули. Именно тя ще насочи служителите на реда в вярната посока, само че за жал това ще се случи, когато Кейт я убива. Нейното тяло ще даде повече информация и откакто полицията най-сетне го прибира като обвинен, водачът е сигурен, че полицията знае всичко. Първо признава едното ликвидиране, а по-късно, за изненада на управляващите, той стартира да споделя за всички останали.

Откритите жертви са единствено 8, само че откакто Съединени американски щати има много необятни територии, допустимо е Кейт да е съумял да убие твърдените от него 166 индивида. Инспекторите и до през днешния ден считат, че Кейт си придава значимост и се пробва да завоюва още повече внимание. За страдание неговото семейство и най-много децата, би трябвало да се оправят с обстоятелството, че разполагат с татко, прочут в няколко щата.

За разлика от своя татко, Кейт в никакъв случай не е посягал на децата си, само че точно потисканата експанзия и неверното образование основават човек, който най-вероятно има потребност от напълно други способи за образование. До през днешния ден ще открием, че Кейт се намира в пандиза в Орегон, излежавайки доживотна присъда, почнал е да рисува портретите на жертвите си, с цел да може да помогне на полицията да разпознава причинителя. И до през днешния ден остава прочут като индивидът с усмихнатото личице.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР