Американската облигационна лудост смразява задлъжнелите държави, които от години плащат

...
Американската облигационна лудост смразява задлъжнелите държави, които от години плащат
Коментари Харесай

Пазарите на облигации стават неуправляеми

Американската облигационна полуда смразява задлъжнелите страни, които от години заплащат по-малко, с цел да теглят повече заеми. С напредъка на американската стопанска система, доходността на държавните облигации - от Австралия до Италия, следва нагоре възвръщаемостта на щатските бумаги. Но това значи по-високи разноски за обслужването на задълженията, което заплашва несигурното възобновяване на Европа. А истината е, че Европа губи надзор върху пандемията и уголемява рестриктивните мерки. 

 

По-високата рентабилност по облигациите не е добре пристигнала и за разрастващите се пазари, разчитащи на доларово финансиране. 

Средната доходност на дълга на държавните управления на Г-7 е скочила повече от два пъти от началото на годината, добавяйки 27 базови пункта - до 0.48%, по данни от показателя " Блумбърг Барклейз ".  

Инвеститорите следят деликатно протичащото се. Защото всяко нарастване на лихвените разноски понижава фискалните благоприятни условия на страните и натрупа бъдещи дефицити. А средствата за покриването им биха могли да бъдат употребявани за вложения и промени. 

Независимо дали виновността е на нажежената до алено икономическа политика на Вашингтон, растящата възвръщаемост на държавния дълг се трансформира в

главоболие за политици и вложители .  

В изявление за телевизия " Блумбърг " през предходната седмица ръководителят на Европейската централна банка - Кристин Лагард - увери, че банковите парични стратези няма да се двоумят да употребяват цялата си мощност, с цел да спрат възхода на доходността. 

В осъществяване на това заричане ЕЦБ форсира покупките на облигации, с цел да противостои на растящите кредитни разноски. 

Облигационна математика

Сметките следват приблизително следната логичност: всеки 10 базови пункта смяна по европейската дългова конструкция се равнява на към 11 милиарда евро под формата на годишна рента. Изчисленията са направени небрежно, с цел да дадат груба визия за дълга на еврозоната в размер на 11 трлн. евро, по данни на Европейската комисия. Средният лихвен % е 1.6% или 181.42 милиарда евро за четвъртото тримесечие. 

Засега изискванията за финансиране в еврорегиона са ниски спрямо цените на съществуващия дълг. Италианските десетгодишни облигации, продадени с ваучър 4.75% преди съвсем десетилетие, евентуално ще се рефинансират при много по-добри условия, поради сегашната им рентабилност от 0.631 %.

Отвъд Атлантика има още по-малко мотиви за безпокойствие най-малко през тази година. Лихвените заплащания по националния дълг паднаха през предходната година и са на път да продължат надолу даже след всички пандемични разноски и при най-високата за последната година стойност на обслужване на десетгодишните държавни облигации. 

Но интервалът на стягане на коланите може да навреди на икономическото възобновяване и вероятно да наложи още тласъци от централните банки. Засега възобновяване маскира прекомерно високите количества дълг, само че неустойчивостта пораства за пазарите. 

Възраждане на лудостта 

Базовият индикатор за акциите на разрастващите се пазари оряза облагите си до едвам 3.4% на годишна база поради опасенията, че по-бедните народи ще изостанат в ваксинирането на популацията и надлежно със тласъците за стопанските системи си. 

Развиващите се стопански системи дължат над 4 трлн. щ. $, по оценка на Банката за интернационалните разплащания. Това дългово задължение ще нараства с покачването на доходността на американските облигации с капацитет техните дългови проблеми да се разпространят и върху другите пазари. 

Навремето, през 2013-а, тогавашният ръководител на Федералния запас - Бен Бернанке - провокира безпорядък с изявлението си, че паричните тласъци на банката би трябвало да стартират да се изтеглят в избран предстоящ миг. 

Днес пазарите на облигации са станали неуправляеми, тъй като Вашингтон разпростра фискални тласъци за трилиони долари. С други думи, този път за евентуалния пазарен безпорядък ще е виновно държавното управление и агресивното бюджетно финансиране.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР