Американската мисия “Паркър засне това изображение на Венера през юли

...
Американската мисия “Паркър засне това изображение на Венера през юли
Коментари Харесай

Американската мисия Паркър успешно се сближи с Венера!

Американската задача “Паркър ” снима това изображение на Венера през юли 2020 година по време на едно от облитанията. Photo credit: NASA/Johns Hopkins APL/Naval Research Laboratory/Guillermo Stenborg and Brendan Gallagher

Докато галактическият свят през тази седмица бе обладан от лунна тресчица, на 21-ви август задачата на НАСА “Паркър ” се сближи сполучливо с Венера. Но не планетата бе главната цел на задачата – облитането послужи, с цел да може “Паркър ” да приближи Слънцето на рекордно малко разстояние!

В понеделник, в 15:03 ч. българско време, “Паркър ”, пътувайки със скорост 24 километра в секунда, мина на 4 003 километра от облачната завивка на Венера. Екипът на задачата, който се намираше в Приложната физична лаборатория “Джон Хопкинс ”, бе в контакт с галактическия уред от самото начало, като изключим късия интервал от 8 минути към най-голямото сплотяване с планетата. Тогава Венера беше сред “Паркър ” и Земята и блокираше радиокомуникацията.

“Слънчевата задача “Паркър ” остава на верния курс да извърши най-голямото си сплотяване със Слънцето ”, оповестява Ник Пинкин, оперативният началник на задачата към лабораторията “Джон Хопкинс ”. “Успехът на “Паркър ” е посвещение към целия екип на задачата, само че аз съм изключително горделив от операторите и работата, която свършиха през последните пет години, с цел да обезпечат безпроблемното действие на този превъзходен уред, който твори история ”.

Сближаванията с Венера, общо седем, като понеделнишкото бе шестото, са сериозно значими за прецизното ориентиране на “Паркър ” към Слънцето. Следващото огромно доближаване до звездата ни е планувано за 27-ми септември. Тогава дистанцията сред “Паркър ” и Слънцето ще възлиза на 7.2 милиона километра – нов връх за задачата.

И това не е всичко. Следващото (седмо и финално) облитание на Венера ще изпрати “Паркър ” на разстояние единствено 6.2 милиона километра от Слънцето. И въпреки че цифрата може към момента да ви наподобява огромно, спомнете си, че дистанцията сред Земята и звездата ни е 149 милиона километра. Така че “Паркър ” в действителност отива доста покрай Слънцето и неслучайно има пълен щит, който защищава нежната електроника от рисковите температури.

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР