. Американската космическа мисия “Кепстоун, която пътува към Луната, претърпя

...
. Американската космическа мисия “Кепстоун, която пътува към Луната, претърпя
Коментари Харесай

Кепстоун се възстановява след неочаквана аномалия на път към Луната

.

Американската галактическа задача “Кепстоун ”, която пътува към Луната, претърпя непредвидена особеност на 8-ми септември. Екипът на задачата е в радиоконтакт с нея, съумя да овладее ситуацията и подхваща по-нататъшни стъпки за изцяло възобновяване.

Аномалията се случи по време (или скоро след) планувана маневра за промяна на траекторията, като след нейното осъществяване “Кепстоун ” не съумя да се свърже със Земята в продължение на 24 часа. След като управлението получи първите данни, беше открито, че автоматизираната лунна станция се прекатурва, бордовият компютър от време на време се рестартира и тя употребява повече електрическа енергия, в сравнение с генерира от слънчевите си акумулатори.

Веднага беше оповестена паника и смесен екип, състоящ се от служащи в НАСА, Адвансд спейс, Теран орбитал, Стелар Експлорейшън, само че най-много от операторите на мощните антени “Дийп спейс нетуърк ”, се залови за работа. Радиоконтактът с “Кепстоун ” бе възобновен, а бордовите системи бяха нормализирани, до момента в който бъде начертан по-нататъшен проект. Сега към този момент автоматизираната лунна станция е в такава ориентировка, че слънчевите панели генерират нужното количество електрическа енергия. Другата добра вест е, че маневрата на 8-ми септември е била приключена (или съвсем завършена) и “Кепстоун ” остава на верния курс към Луната! Засега бордовият компютър остава в предпазен режим на работа.

Докато експертите не престават да диагностицират аргументите за аномалията, екипът приготвя процедура за преодоляване на преобръщането. Такава процедура към този момент е била изпълнявана през юли, след отделянето на “Кепстоун ” от ракетата-носител “Електрон ”. Ако и в този момент процедурата е сполучлива както през юли, “Кепстоун ” ще се ориентира към Земята, чакайки по-нататъшни указания.

Екипът не се наема да каже по кое време ще предприеме тези стъпки, тъй като всичко зависи от скоростта на анализирането на данните, само че задачата е да се максимизира опцията за цялостно възобновяване на задачата.

Стискаме палци!

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР