Американската космическа агенция НАСА направи своя избор относно това кой

...
Американската космическа агенция НАСА направи своя избор относно това кой
Коментари Харесай

Окончателно: НАСА избра Боинг и СпейсЕкс да превозват астронавти до орбита. Сиера Невада отпадна.

Американската галактическа организация НАСА направи своя избор по отношение на това кой частен транспортьор и кои галактически кораби ще транспортират астронавти до “Международната галактическа станция ”.

Общо $6.8 милиарда ще бъдат преразпределени сред две компании – Боинг и СпейсЕкс. Боинг ще получи лъвския къс – $4.2 милиарда, до момента в който СпейсЕкс – $2.6 милиарда. Космическият транспортен съд “CST-100 ” на Боинг ще разчита на ракети “Атлас 5 ”, до момента в който корабът “Драгън ” се създава от СпейсЕкс и той ще разчита на ракети “Фолкън 9 ”.

Третата компания, която се надяваше да завоюва държавна дотация, бе Сиера Невада Корпорейшън. Тя създава понастоящем дребни галактически совалки – “Дрийм Чейсър ”. Компанията ще би трябвало да продължи напред напълно с частни средства, в случай че е допустимо.

 Boeing Spacecraft

На илюстрацията: галактическият транспортен съд CST-100, прикачен към ракета “Атлас 5 ”. Image credit: Boeing

Отпадането на Сиера Невада значи, че на този стадий НАСА се отхвърля от самолетоподобни совалки и галактическите кораби, които ще употребява в бъдеще, ще са с капсуловиден дизайн.

Както корабът на Боинг “CST-100 ”, по този начин и “Драгън ” на СпейсЕкс ще са в положение да транспортират до 5 души до околоземна орбита.

Първият американски пилотиран галактически полет след пенсионирането на старите совалки би трябвало да бъде извършен най-късно през 2017 година.

НАСА редом създава и галактически транспортен съд “Орион ”, който ще лети за пръв път в края на актуалната 2014 година в безпилотен режим. Този транспортен съд ще бъде предопределен за пилотируеми задачи в далечния космос, до Луната, метеорити и Марс.

След като НАСА пенсионира старите си совалки през 2011 година, американски астронавти са принудени към този момент в продължение на няколко години да летят на борда на съветски галактически кораби “Союз ”. Това е роля, която не се харесва на Съединени американски щати, изключително след изострянето на геополитическите взаимоотношения сред Съединени американски щати и Русия около рецесията в Украйна.

До този миг НАСА е съумяла да преодолее отчасти зависимостта си от Русия, защото галактическите кораби “Сигнус ” и непилотиран “Драгън ” към този момент постоянно изхвърчат от американска земя с потребен това. 

Безспорно моментът е най-тежък за Сиера Невада – компанията, която създава мини-совалките “Дрийм Чейсър ”. Тези совалки са предопределени да изхвърчат с ракети “Атлас 5 ” и да се завръщат безпроблемно на Земята в автоматизиран режим, като самолети. Не е ясно какво ще е бъдещето и дали компанията ще успее да завърши плана напълно с частни средства, без помощта на НАСА.

Инфо: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР