Американската компания SpaceX изстреля за трети път системата Starship. Двустепенната

...
Американската компания SpaceX изстреля за трети път системата Starship. Двустепенната
Коментари Харесай

Американската компания SpaceX изстреля за трети път системата Starship

Американската компания SpaceX изстреля за трети път системата Starship. Двустепенната транспортна система за многократна приложимост Starship, която е композиция от ракета Super Heavy и транспортен съд Starship, излетя за трети път. Тестовете за консолидиране на полета се излъчват от SpaceX в обществената мрежа X.

Системата е стартирана от обект в американския щат Тексас.

След като ракетата се отдели от кораба, първата би трябвало да падне в Мексиканския залив. Самият транспортен съд би трябвало да продължи полета си, завършвайки в южната част на Индийския океан. Компанията не разчита на запазването на ракетата и кораба.

Общата дълготрайност на третия полет се прави оценка на 65 минути. Като част от това компанията възнамерява да организира серия от проби, по-специално затваряне и отваряне на товарния отсек на кораба, изпомпване на гориво сред резервоарите и рестартиране на моторите.


Вторият полет на Starship се организира през ноември 2023 година Първият беше през април предходната година.

Първото тестово изстрелване на гигантската ракета и транспортен съд, които дружно доближават дължина от 122 метра, се състоя на 20 април 2023 година Илон Мъск не изчака годишнината от първия тест, с цел да направи трети опит. Ракетата и галактическият транспортен съд бяха подготвени за изстрелване още през февруари, като единствено чакаха регулаторно утвърждение.

Както стана известно предходния ден, Федералната авиационна администрация на Съединени американски щати (FAA) издаде лиценз за осъществяване на третия тестов полет на Starship на 14 март. FAA съобщи, че компанията е изпълнила всички условия за обезпечаване на безвредно изстрелване и също по този начин е коригирала всички дефекти, открити по време на следствието на второто несполучливо изстрелване на 18 ноември 2023 година

Припомняме, че първото изстрелване на мегаракетата, което се организира на 20 април 2023 година, завърши за броени минути. Ракетата се издигна на височина 38 км и стартира да се върти и пада неконтролируемо. Експлозията е станала на надморска височина към 30 км. Нямаше разделяне на стъпките. Командата за самоизтребление работи със доста забавяне. Въпросът можеше да приключи зле. Освен това на стартовата площадка ракетата остави 20-метров кратер в стартовата площадка. Парчета бетон, разпръснати в голяма повърхност в региона. Като по знамение няма потърпевши. Само възприятията на еколозите ли са?

В процеса на разглеждане на случая комисията на FAA приготви минимум 100 коментара за компанията и ограниченията за сигурност. Елиминирането им лиши повече от шест месеца, а не няколко седмици, както в началото увери Илон Мъск. Компанията обаче извърши дълбока рационализация както на стартовата маса, като инсталира върху нея стоманена плоча и провежда водно изстудяване по време на работа на мотора, по този начин и системата за делене на стадиите. По време на второто тестово изстрелване беше решено корабът да се отдели „ горещо “ – единствено когато моторите му започнаха да работят. И се получи!

Източник – SpaceX /Превод:SafeNews

Oще вести четете в категория Свят
За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР