Американската Harbour Energy отправи в понеделник финално предложение за придобиване

...
Американската Harbour Energy отправи в понеделник финално предложение за придобиване
Коментари Харесай

Harbour Energy подслади офертата си за австралийската Santos

Американската Harbour Energy насочи в понеделник финално предложение за придобиване на австралийския си съперник Santos Ltd. за 10,8 милиарда $, покачвайки своята оферта за пети път в границите на девет месеца, откакто цената на петрола се повишава последователно, възпирайки всевъзможни евентуални конкурентни предложения, осведоми Ройтерс.

Акциите на производителя на газ и нефт нарастнаха вследствие на примамливото предложение, само че остават под офертната цена на фона на несигурността дали държавното управление ще утвърди най-голямото обединение на добивна компания в Австралия.
„ Човек може да си намерения, че новото повишение на офертата я прави по-възможна за утвърждение от борда....Но това крие опасности “, споделя Анди Форстър, старши капиталов чиновник в Argo Investments, един от десетте най-големи акционери в Santos.
Анализатори настояват, че държавното управление може да изрази опасения поради обстоятелството, че поглъщането може да докара до срив при снабдяването с газ на австралийския източен бряг и би могло също да повдигне въпроси по отношение на задграничните компании, които не заплащат задоволително налози в Австралия, предава Bloomberg TV Bulgaria .
Евентуалното сполучливо предложение би дало на Harbour достъп до неотдавна съживена компания с ниска индустриална цена за газ и концесии за рандеман на полутечен природен газ в Азиатско-тихоокеанския район, където търсенето е високо.
Последната оферта на Harbour, която се увеличи два пъти през последните пет дни, e равна на 6,95 австралийски $ (при референтна цена от 75 щатски цента за 1 австралийски долар) и е с 11%-ова награда по отношение на цената на акциите на Santos при затваряне на борсовата сесия в петък.
Цената на петрола се увеличи с към 17%, откогато Santos получи оферта от Harbour за 4,98 $ за дял през април.
Независими шефове на Santos ще прегледат предлагането на Harbour, настояват още от компанията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР