Американската биотехнологична компания Moderna очаква да реализира продажби за 18,4

...
Американската биотехнологична компания Moderna очаква да реализира продажби за 18,4
Коментари Харесай

С ваксината за Covid-19 Moderna влезе в клуба на най-големите

Американската биотехнологична компания Moderna чака да осъществя продажби за 18,4 милиарда $ от имунизацията си COVID-19 тази година. Очакваните доходи са надалеч по-високи от плануваните от анализаторите 11,2 милиарда $ и надвишават даже тези на американския съперник Pfizer, който дружно с BioNTech пръв създаде и стартира да доставя ваксина против ковид, съобщи Reuters.

Moderna възнамерява да създаде 700 млн. дози от препарата през 2021 година, предопределени за целия свят. Тя се старае да направи по-ефективен индустриалния си развой, тъй че да усили продукцията си до 1 милиард дози още през тази година.

За идната година компанията има още по-амбициозна цел – благодарение на спомагателни вложения тя пробва да разшири производството си, тъй че да усили продукцията си до към 1,4 милиарда дози през 2022 година – с към 200 млн. повече по отношение на предходната прогноза.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Около 60 милиарда $ - толкоз са предстоящите доходи за aме...

Базираната в Масачузетс компанията е подготвена да се включи и в програмата COVAX, посредством която имунизациите против Covid-19 ще доближат даже до най-бедните и слаборазвити страни по света. Тя договаря с още няколко страни, което може в допълнение да усили приходите и облагата ѝ. До момента Moderna е доставила общо към 60 млн. дози, от които 55 млн. са отишли в Съединени американски щати. Все още усилва веригата си за доставки по света, показват от компанията.

Ваксината на Moderna коства 30 $ за 2 дози в Съединени американски щати и към 30 евро в Европа. За съпоставяне, имунизацията на Pfizer/BioNTech коства 39 $ за две дози в Съединени американски щати и към 24-25 евро в Европейски Съюз. Ваксината на AstraZeneca е най-евтина – тя варира от 4,30 $ (3,5 евро) до 10 $ (малко над 8 евро) за 2 дози, като компанията се ангажира да не печели от препарата, до приключването на пандемията, написа английският Guardian.

Ваксината на Moderna, сходно на тази на Pfizer/BioNTech, е основана на осведомителна (матрична) РНК (иРНК) – молекулата, която изпраща генетични указания от ДНК към клетъчната машина за произвеждане на протеини – и дава еднообразно положителни резултати в клиничните изпитвания с резултатност от 94%.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Той е по-заразен и по-смъртоносен – новият вариант на ковид, открит във Англия. Той...

Moderna първа създаде нова версия на имунизацията, осигуряваща по-добра отбрана против мощно заразния южноафрикански вариант на ковид. Тя към този момент я изпрати за проби в Националния здравен институт на Съединени американски щати.

В клуба на най-големите



Големите продажби ще изведат Moderna на облага за първи път и тя гордо влиза в клуба на най-големите във фармацевтичния бизнес. Миналата година английската AstraZeneca имаше продажби за 25 милиарда $, само че до момента в който AZ има 70 000 чиновници, Moderna имаше едвам 830 (почти 100 пъти по-малко) през 2019 година

2021 година ще сложи началото на възходящо развиване за бизнеса на компанията, съобщи Стефан Бансел, основен изпълнителен шеф на Moderna. 48-годишният французин е отпред на компанията от 2011 година Междувременно стана ясно, че основният медицински шеф Тал Закс ще напусне Moderna в края на септември.

След експлоадирането на пандемията от ковид, акциите на компанията нарастнаха 8 пъти – от 19 до към 160 $, a пазарната ѝ стойност надвиши 60 милиарда $. Този скок трансформира Бансел, който има 9% дял в Moderna, в милиардер с благосъстояние от над 5 милиарда $.

Фирмата откри дъщерни сдружения в 8 страни през предходната година и възнамерява да отвори офиси в Япония, Южна Корея и Австралия през 2021 година

Компания има още 23 иРНК медикаменти и ваксини, като ваксини против вирусите Зика (Zika), HIV (ХИВ) и Нипа (Nipah). Но като се изключи имунизацията за Covid-19, нито един от нейните артикули към момента не е излязъл на пазара. " Ще продължим с нашата задача да осъществим обещанието на науката за иРНК, с цел да създадем ново потомство трансформативни медикаменти за пациенти. Това е единствено началото ", споделя Бансел.

Англия е поръчала 17 млн. дози от имунизацията на Moderna, първите от които се чака да дойдат през април. Европейски Съюз към този момент е получил няколко колета, а в България до момента дойдоха към 25 000 дози). Миналата седмица Европейски Съюз поръча 150 млн. спомагателни дози от Moderna за доставка през лятото, като общата поръчка тази година доближи 310 млн. дози. Брюксел има опция да закупи още 150 млн. дози за доставка през идната година.

Преди две седмици държавното управление на Съединени американски щати закупи още 100 млн. дози от Moderna, увеличавайки поръчката си до общо 300 млн. дози. 100 млн. от тях би трябвало да бъдат доставени през март, а идващите 100 млн. през май. Япония също купи 50 млн. дози.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР