Американската актриса Уинона Райдър се превърна в икона на филмовата

...
Американската актриса Уинона Райдър се превърна в икона на филмовата
Коментари Харесай

Уинона Райдър – иконата на 90-те

Американската актриса Уинона Райдър се трансформира в икона на филмовата промишленост с ранните си участия във филми като „ Бийтълджус “, както и с последните си функции, измежду които е и присъединяване й в поредицата Stranger Things на Netflix. Работата й е спечелила десетки самопризнания, в това число премия „ Златен глобус “, както и номинации за две награди „ Оскар “. През 2000 година Райдър беше отличена със звезда на Холивудската алея на славата и затвърди позицията си на една от най-значимите актриси в актуалното кино.

Актрисата е родена на днешния ден – 29 октомври през 1971 година в Уинона, Минесота. Кръстена е на родното си градче, а семейството й по рождение е Хоровиц, само че взема решение да го смени още при първата си роля, тъй като е мъчно за изписване и запомняне. Така се ражда театралният й псевдоним Уинона Райдър, въодушевен от американския музикант Мич Райдър, който бащата на Уинона обожавал. Родителите й я подаряват с любовта към книгите – и двамата са писатели и редактори, също така татко й се занимава и с търговия на актикварни творби. Има и по-малък брат, Юри, кръстен на първия човек, изхвърчал в Космоса – Юри Гагарин.

Актрисата има еврейски генезис и доста нейни родственици умират в Холокоста. Затова и по-рано тази година в изявление за The Daily Mirror тя споделя най-големият си боязън като дете – че някой може да почука на вратата, да завлече цялото семейство на открито и да го убие, както се е случило с околните на татко й. Често спяла пред вратата на спалнята на родителите си от боязън, че някой ще ги отвлече.

В Холивуд се сблъсква с антисемитизъм и даже споделя, че е губила функции, тъй като наподобява „ прекомерно доста като еврейка “, а на един кастинг Мел Гибсън даже я нарекъл „ фурнаджийска измамница “ като отпратка към газовите камери в нацистките лагери. „ Случвало ми се е и да ми кажат: „ Чакай, ти си еврейка? Но ти си толкоз хубава! “, разказва Райдър в изявление за The Sunday Times това лято.

Въпреки пречките и стандартите, с които се сблъсква, актрисата не се отхвърля от фантазията си. Тя прави дебюта си през 1986 във кино лентата „ Лукас “, само че пробивът й идва през 1988 година с присъединяване й в „ Бийтълджус “, където играе тийнейджърката Лидия – бунтарка с готическа визия, зад която се крие сензитивно младо момиче. Режисьорите на двата кино лентата я поучават да боядиса естествено русата си коса в черно, с цел да дава отговор на персонажите си, само че тя взема решение да резервира цвета си.

Прочетете още на идната страница...
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР