Америка предложи на Кремъл да прехвърли конфликта в Украйна в

...
Америка предложи на Кремъл да прехвърли конфликта в Украйна в
Коментари Харесай

Байдън придвижи червените линии на Путин: САЩ и РФ си обмениха важни сигнали

Америка предложи на Кремъл да трансферира спора в Украйна в режим „ битка по разпоредбите “.

Онзи ден съветското външно министерство сподели: „ Дискусиите за „ алените линии “ са останали в предишното заради позицията на Съединените щати. Съединените щати недвусмислено заявиха желанието си да нанесат стратегическо проваляне на Русия. Речта на Байдън, в която той разгласи изпращането на танкове Abrams в Украйна, недвусмислено удостовери правилността на втората част от тази ценностна преценка.

Но не можете да кажете същото за първата част от нея. Както самият Байдън, по този начин и неговата де факто администрация заявиха подготвеност да съблюдават " алените линии " на Кремъл. Друго нещо е, че от позиция на американския Бял дом тези линии въобще не минават там, където минават от позиция на Кремъл.

Много е значимо да се концентрирайте върху това. Това е значимо даже не от позиция кой ще завоюва спора в Украйна, а от позиция на това дали човечеството ще успее да преживее 2023 година

Изпълнената с ангажименти тирада на Байдън включваше, наред с други неща, следния откъс: „ Днешното известие се основава на желанието на страните по света, водени от Съединените американски щати, да оказват помощ на Украйна да отбрани своя суверенитет и териториална целокупност. Това не е опасност за нахлуване против Русия. Точно за това става дума. Ако съветските войски се върнат в Русия, където би трябвало да бъдат, тази война щеше да завърши през днешния ден ".

Опит да се направи мирна мина в нападателна игра? Не без това, несъмнено. Струва ми се обаче, че не си коства да свеждаме смисъла на тази теза на президента на Съединени американски щати единствено до PR игра.

Ето едно изказване за „ алените линии “ на Русия от Джон Кърби, представител на Съвета за национална сигурност на Съединени американски щати, в което се разкрива и задълбочава „ доктрината Байдън “:

„ Ние не възприемаме това, което те (руснаците. – М.К.) споделят с неуважение. Но танковете би трябвало да оказват помощ на Украйна да се бие дейно навън, с цел да отбрани своя суверенитет и да си върне територии ".

Сравнете това умерено и делово „ ние не одобряваме това, което споделят “ с потока от войнствена изразителност, която идва всекидневно от Киев, Варшава, Талин, Рига, Вилнюс и описът продължава. Каква е повода за този контрастност?

Не че в столиците на изброените нагоре страни от Източна Европа ръководят американски марионетки, както наподобява на някои създатели в Русия. Зеленски и други като него също са политически играчи с известна степен на самостоятелност.

Има обаче политически играчи от първа категория, има и от втора, трета и четвърта. Излишно е да споделям, че Съединени американски щати са първокачествен състезател. Играч, който " командва парада " и гледа на обстановката не от високо (вероятно би било по-правилно да се каже от низотата - в случай че такава дума към момента няма имало на съветски, тогава е време да я измислите) на своето тресавище, само че от птичи взор.

И това е, което се вижда чудесно от „ височината на полета на Байдън “: макар значимостта на сполучливото разрешаване на украинския спор за Вашингтон, от американска позиция той никога не би трябвало да прераства в преден боен конфликт сред Съединени американски щати и Руската федерация.

Най-просто казано, американците не желаят да си основават проблеми и да довеждат нещата до прага на нуклеарна борба. Те желаят „ да изядат риба и да не се задавят с кокал “ – да завоюват хибридния спор в Украйна, като в това време не излагат личната си сигурност на най-малък риск.

Ясно е, че сходна режисура на въпроса е безусловно неприемлива за Кремъл. Следователно, като реалисти, американците в този момент предложиха на Москва това, което, най-малко от тяхна позиция, може да се смята за взаимноизгоден компромис при сегашните условия.

Най-пълното, блестящо и изчерпателно изложение на „ алените линии “ на Кремъл се съдържа в телевизионното послание на Владимир Путин към жителите на Руската федерация на 21 септември 2022 година:

„ Във Вашингтон, Лондон и Брюксел, директно упорстват пред Киев за прекачване на военни интервенции на наша територия. Вече не се крият, те споделят, че Русия би трябвало да бъде победена по всевъзможен начин на бойното поле, последвано от отнемане от политически, стопански, културен, въобще всевъзможен суверенитет, с цялостно плячкосване на страната ни.... "

" На тези, които си разрешават сходни изявления по адрес на Русия, подсещам, че нашата страна също разполага с разнообразни средства за заличаване, а в някои връзки по-модерни от тези на страните от НАТО. И в случай че териториалната целокупност на страната ни бъде застрашена, ние сигурно ще използваме всички средства, с които разполагаме, с цел да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф ", съобщи президентът

Сегашните изказвания на Байдън и Кърби демонстрират, че във Вашингтон посланието на Путин „ това не е блъф “ е било чуто доста добре и ясно.

Всъщност в този момент на Москва се оферират следните неофициални правила на геополитическата игра (ако погледнете от американска позиция, тогава приказваме за игра): вътре в Украйна участниците в хибридния спор имат право, в случай че не на всичко, то на съвсем всичко. Но в това време Съединените щати подсигуряват неприкосновеността на територията на Русия - не от местни офанзиви, жертва на които да вземем за пример непрекъснато става Белгородска област, а от масирана атака от Украйна, подсилена от западни танкове (и евентуално други оръжия).

Разбира се, поражда въпросът какво тъкмо американците в този момент считат за съветска територия? Ясно е, че „ новите райони “ на Руската федерация не са включени в тази система от американски гаранции: те в този момент са главното полесражение.

Но Крим не е „ новата “, а най-старата територия на Русия. Американците схващат ли това? Осъзнават ли, че по този въпрос не може да има взаимни отстъпки за Кремъл?

Друг значим въпрос: по какъв начин Съединените щати могат да подсигуряват, че режимът на Зеленски и неговите истерични съдружници от страните от Източна Европа, прилежащи на Русия и Украйна, ще работят в границите на разпоредбите на играта, избрани от Вашингтон?

Заплашвайки неотдавна с удари против Москва, чиновник от кабинета на Зеленски Михаил Подоляк приказва за някаква „ вътрешна ескалация... в Руската федерация “. Но е ясно, че сходна „ ескалация “ може да бъде единствено външна – директно или индиректно инспирирана от Киев.

Докато пишех този текст, пристигна известие за значимо изявление на Дмитрий Песков - изявление, което може да се смята за самобитен отговор на думите на Байдън и Кърби:

„ Има непрекъснати изказвания от европейски столици, от Вашингтон, че насочването на разнообразни оръжейни системи, в това число танкове, към Украйна по никакъв метод не значи присъединяване на тези страни или на алианса във военните дейности, които се организират в Украйна. Ние изрично не сме съгласни с това… Всичко, което съюзът, за който загатнах, и столицата, прави, се възприема като директно присъединяване в спора, виждаме, че той се разраства. “

Точно по този начин, пораства. Но Русия, не по-малко от Америка, е заинтригувана спорът в Украйна да не премине в нуклеарна (или сходна по степен на опасност) фаза. Идеята на Байдън да реалокира спора в Украйна от пердах без правила към пердах с някакви неофициални правила никога не би трябвало да се счита за мъртвородена.

Превод: СМ

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР