Америка има своите бой скаути, Германия разполага със своята Хитлерова

...
Америка има своите бой скаути, Германия разполага със своята Хитлерова
Коментари Харесай

Ролята на младите пионери в развитието на СССР и оцеляването през Втората Световна война

Америка има своите пердах скаути, Германия разполага със своята Хитлерова юноша, а Съюз на съветските социалистически републики има своите пионерчета. Младежките организации стартират да се появяват преди и след Втората Световна война, като се приказва публично за вложението в идващото потомство. Съюз на съветските социалистически републики започва тази самодейност още през 1922 година и същото придвижване може да се счита за едно от най-дългите – просъществува до 1991 година Една от главните фигури за обгрижването на младите е точно брачната половинка на Ленин – Надежда Крупская. По образец може да си спомняте, че в България съществена роля за младите имаше Людмила Живкова.

Мотото на пионерите е „ Винаги подготвен “ и още през идната година броят на децата в тази организация се приближава до близо 75 000 души, като на помощ се притичат и задоволително възрастни, които да възпитават младите в новия строй и да засаждат основите на идеологията. Смята се, че до 1974 година броят им ще доближи сумата от 25 милиона души.

И да, когато пристигна време за разпределението на времето, децата се настаняват в разнообразни летни и зимни лагери, като всички те са изцяло безвъзмездни. След като Сталин взима властта и стартира да употребява пропагандата, с цел да се наложи като същинско провидение, точно пионерите са впрегнати като идната висока стъпка на аудиторията и не можем да се изненадаме от някои изключително и съществени обстоятелства.

През Втората Световна война е разумно да открием, че безусловно всеки съветски жител изиграва своята роля за спечелването на световния спор. Голяма част от пионерите също вземат участие във военните дейности, като и до през днешния ден е малко мъчно да потвърдим какъв брой тъкмо са жертвите, само че пък ще открием, че мнозина са наградени за своя ярък образец. През останалото време ще открием, че се провеждат бригади и се прави най-различен публично потребен труд.

И не се изненадвайте от употребата им за пропагандната машина. Децата са един изключително добър инструмент и до през днешния ден не престават да се употребяват извънредно ефикасно – обърнете внимание на Грета Тунберг и всички останали. През 1937 година ще открием фотоси на редица пионери, снимани с противогази, вдъхващи терзание на фена. Причината да се виждат такива фотоси е повече от обикновена – младите пионери организират образователни тренировки в Ленинград.

Истината обаче е, че с изключение на разкритието на грозното лице на войната, пионерите би трябвало да играят ролята на образец за мощ, да демонстрират какъв брой добре дисциплинирани са и какъв брой бързо могат да се оправят при възникването на заплаха. И въпреки началото на тази организация в действителност да е въодушевена от скаутите, Съюз на съветските социалистически републики е твърдо решен да изкорени всичко, което прави препратки към запада. Обикновено се одобряват деца сред 10 и 15 години, като те могат да вземат участие в най-различни лагери.

Във възхода на Съюз на съветските социалистически републики ще открием, че целият Източен блок разполага с пионерски придвижвания, като интернационалното наличие продължава в Куба, Китай, Мексико и даже Финландия. През 1942 година се оказва, че играчките са сменени с ръчни гранати, като децата упражнявали допустимо най-дългото мятане на такава от далечно разстояние. По-големите получавали опция да стрелят с пушки, като това бил един от наложителните предмети.

 ValaKotyk

Децата в действителност изиграват една специфична роля, към 5 милиона са помагали в събирането на реколтата от фермите, тъй като армията би трябвало да се храни, а възрастните не са налични, с цел да оказват помощ в тази специалност. Има назначени за събирането на храна и метали, като сред 1942 и 1944 година са събрани към 134 000 тона материал. Металът по-късно се употребява за производството на снаряди и патрони, а и в този миг на сражението е бил повече от нужен на фронта. Една от особените задания, която най-вероятно през днешния ден би нарушила всички вероятни етични кодекси, е гробарството. Децата трябвало не просто да надписват гробовете на убитите бойци, само че и да ги запазят. Понякога трябвало да помнят имената на убитите наизуст, тъй като нямали с какво да пишат.

Онези, които се озовават зад вражеската линия, подобен да вземем за пример е Валентин Котик, може да се счита за най-младия „ Герой на Съветския съюз “. По време на немската окупация в Украйна, Котик се включва в партизанското придвижване, като тогава е единствено на 14 години. Два пъти е раняван и получава два медала за редица подвизи, с които по-късно се употребява и за образец измежду останалите млади.

Пионери можем да открием и до през днешния ден в страни като Китай и въпреки да не е доказано – Северна Корея. Децата в Китай се одобряват сред 6 и 14 години. Самото придвижване се основава през 1949 година и надалеч не е първото, сред 1921 и 1949 година ще открием, че има разнообразни организации, които споделят една и съща концепция – комунистическата.

По време на културната гражданска война в страната ще открием, че пионерите са сменени с дребните червени бранители, които на практика извършват същата роля, само че през днешния ден още веднъж е върнат остарелия претекст за пионерите. Според калкулации от 2002 година, броят им е към близо 130 милиона души – популацията на една приблизително огромна страна.

Снимки: Wikipedia

 

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР