Aмepиĸaнcĸият дoлap продължава да се oбeзцeнявa cпpямo ocнoвнитe cвeтoвни вaлyти.

...
Aмepиĸaнcĸият дoлap продължава да се oбeзцeнявa cпpямo ocнoвнитe cвeтoвни вaлyти.
Коментари Харесай

Доларът продължава да се обезценява след новините за COVID ваксините

Aмepиĸaнcĸият дoлap продължава да се oбeзцeнявa cпpямo ocнoвнитe cвeтoвни вaлyти. Причината е нарасналият вкус за риск на валутните пазари, провокиран от новините за две сигурни ваксини против ковид и опцията за по-ранен от упования старт на всеобщото имунизиране в Съединени американски щати.

Курсът на еврото се увеличи с 0.29% до 1.1874 щатски $, спрямо 1.1841 $ при затваряне на валутния пазара предния ден. Стойността на американската валута по отношение на японската йена спадна с 0.16% до 104.370 йени, потвърждавайки низходящия си тренд, почнал в края на предходната седмица.

Британският паунд прибави 0.33% до 1.3367 щатски $, а поради възобновените договаряния сред Европейски Съюз и Англия валутата на Обединеното кралство набъбна с 0.03% до 1.1263 евро, увеличи се с 0.11% до 139.440 йени и прибави 0.02% до 1.2171 швейцарски франка за един паунд.

Спрямо австралийския, новозеландския и канадския долари, щатската валута загуби надлежно: 1.0% до 1.3581 австралийски долари, минус 0.68% до 1.9108 новозеландски долари и минус 0.12% до 1.7400 канадски долари.

Индексът ICE, който наблюдава динамичността на $ по отношение на шестте съществени валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски $, английски паунд и шведска крона), загуби през днешния ден 0.1%.

Допълнителен напън върху американската валута оказва и известието, че може да стартират формалните процедурите за прекачване на властта от настоящия на новоизбрания президент на Съединени американски щати Джо Байдън.

В понеделник стана известно, че към този момент е подготвена втора ваксина, създадена от английската компания AstraZeneca и Оксфордския университет. Тя е посочила междинна успеваемост от 70% въз основа на резултатите от междинни тествания във Англия и Бразилия. В същото време една от тестваните групи ваксини е дала доста по-висока успеваемост, към 90 на 100.

В края на предходната седмица пък американската компания Pfizer и немската биотехнологимна BioNTech подаде искане за незабавно позволение за всеобща приложимост на създадената от тях ваксина против COVID-19. Ръководителят на американската държавна стратегия за имунизиране Монсеф Слоухи съобщи, че всеобщото имунизиране в Съединени американски щати може да стартира още на 11-12 декември.

Междувременно Администрацията за общи услуги (GSA) осведоми публично Джо Байдън, че има подготвеност да стартира прехвърлянето на властта от настоящия към новоизбрания президент. Настоящият президент на Съединени американски щати Доналд Тръмп съобщи, че е предложил на шефа на GSA Емили Мърфи да направи "всичко належащо " според "първоначалните протоколи " за прекачване на властта на Байдън. В същото време Тръмп означи, че битката на неговия екип за резултатите от изборите в Съединени американски щати продължава.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР