Амбра- ценната съставка в парфюмите. Амбрата представлява сиво вещество, което

...
Амбра- ценната съставка в парфюмите. Амбрата представлява сиво вещество, което
Коментари Харесай

Амбра- ценната съставка в парфюмите

Амбра- скъпата съставна част в парфюмите. Амбрата съставлява сиво вещество, което се получава при храносмилането на един избран тип китообразни – кашалотите.  Това вещество е натурален артикул, който се образува в не изключително привлекателно място, а точно в червата на кашалота. За него амбрата е един тип врач, който лекува раните по стените на червата му.

Това е развой, който стартира, когато те, до момента в който се хранят, гълтам остри обекти като кости на риби или черупки на миди.

В разследване на нея кашалотите повръщат тези рискови обекти, също както котките изхвърлят топки четина, които са погълнали при процеса на почистването си. Когато се смеси със солената вода, тази субстанция става твърда като камък, който вълните изхвърлят на брега. След това тези към този момент твърди артикули се събират от хората, преработват се и се трансформират в познатата на всички ни ароматна амбра.

Едва в края на 19 век е открит същинският източник на амбрата. Когато това вещество извърши своята съществена задача, то се освобождава по натурален път (със сигурност всички се досещат как).

Парфюмерийната промишленост употребява амбрата освен поради нейния характерен, топъл и хубав мирис, само че и поради функционалностите й (подобно на тези на мускуса) да резервира аромата дългогодишен. Но поради това, че, първо, кашалотите бързо се трансформират в заплашен тип и търсенето им за добиване на лепкавата храносмилателна субстанция става неразрешено и, второ, поради това, че  един грам от тяхната амбра коства към 400 евро , съставката се трансформира в извънредно скъпа и рядка.

Тогава пред парфюмеристите поражда въпросът – по какъв начин да се направи безценен парфюм без амбра от кит? Така след дълга лабораторна работа химиците съумяват да намерят сурогат – неестествен феромон, който по нищо не отстъпва на качествата на натуралния артикул, само че е доста по-евтин. Така хората за следващ път печелят борбата с природата и не се оставят да бъдат подвластни от нейната благосклонност.

В Древността използването на амбра е била много разнообразна. В Древен Египет да вземем за пример тя се е горяла за добиване на благоуханните й аромати. Азиатците пък са я употребявали в кулинарията си като фалшификация, гърците са я добавяли като благоухание към виното си, а арабите са я взимали със себе си на поклонението в Мека като подарък към Пророка.

За най-висококачествена и скъпа се счита бялата амбра. За да стане бяла, тя би трябвало да престои в морската вода към 100 години.

По време на чумната зараза в Европа даже се е вярвало, че в случай че носиш парче амбра, то ще те защищити от разболяване. Това поверие поражда поради извънредно мощната миризма на амбрата, която съумява да надделее даже и над мръсния въздух, който се е считал за причина за епидемията. А през Средновековието амбрата се е употребила като лекарство против настинки, главоболие и епилепсия, като някои дами даже я носят върху себе си като украшение.

Рогатият заек, който броди из Баварските Алпи

Ето и някои от най-известните парфюми, които съдържат тази мистична съставна част:

  • Alien  EDP  by  Thierry  Mugler  – основан от Dominique Ropion и Laurent Bruyere, Alien е пуснат на пазара през 2005 година Този тайнствен балсам е преобразяване на същинската женственост. Изкусителен и сетивен, този парфюм оставя чувството за ласка на тънък кашмир. С върховите си нотки на индийски жасмин, сърце от дървесни нотки и базови нотки на бяла амбра, Alien е парфюм за дамите, които не се опасяват да бъдат разнообразни.
  • 1 Million  EDT  за мъже  от  Paco  Rabanne  –  стартиран през 2008 година, Paco Rabanne 1 Million е знак на властта, благосъстоянието и лукса. Впечатляващият му мирис е особено основан за актуалния мъж. Върхови нотки: грейпфрут, мента, алена мандарина; междинни нотки: роза, канела, подправки; базови нотки: кожа, дървесни нотки, амбра, пачули – какво повече може да се желае?
  • Chloe  EDP  за дами  –  основан от Amandine Marie и Michel Almairac, този парфюм е стартиран през 2008 година Въпреки че е лек и пресен, той е впечатляващо мощен – с базовите си нотки на амбра той е съвършен за нечие емблематично благоухание. Изключително подобаващ за мощната и свободолюбива жена.
  • Shalimar Parfum Initial EDP by Guerlain  – основан през 2003 година от Maurice Roucel, този извънредно мекушав и изтънчен парфюм е основан да съблазнява и да удивлява. Деликатният му и изискан мирис съдържа мистериозна ориенталска страст. Неговата сантиментална и съблазнителна топлота е реализирана посредством базовите нотки на амбра, мускус, ванилия и бял мед.
  • The  One  by  Dolce  & Gabbana  – стартиран през 2008 година, този грациозен парфюм е актуален, само че има всички предпоставки да се трансформира във безконечна класика. Както споделя самият Stefano Gabbana, това е “не банална класика, а класическо мъжко благоухание, което ще се харесва дълги години на мъжете, а дамите ще го обожават. ” Неговата дървесно-ориенталска комбинация дължи мъжествеността си на базовите нотки на амбра, кедър и тютюн.

Амбра- скъпата съставна част в парфюмите

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР