Амбицията на плевенското дружество е да запази пазарен дял от

...
Амбицията на плевенското дружество е да запази пазарен дял от
Коментари Харесай

Швейцарска компания с руски капитали купи "Агрикола България"

Амбицията на плевенското сдружение е да резервира пазарен дял от 20-25% в продажбите на торове, разгласи изпълнителният шеф Здравко Секов

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА Още по тематиката
Химическа индустрия: Износът движи бранша напред

Ниската цена на природния газ е една от главните аргументи част от фирмите да подобрят доста финансовите си резултати
17 мар 2017
Швейцарска компания придобива " Агрикола България "

EuroChem се е договорила с компанията майка, като е уведомила Комисията за защита на конкуренцията за договорката
20 дек 2016
Ecophos открива иновационен център за 10 млн. евро в Девня

Белгийската компания построи първата в света демонстрационна база за технологии във фосфатната промишленост
31 авг 2016 Няколко месеца откакто купи българския производител и дистрибутор на минерални торове за земеделието " Агрикола България ", швейцарската EuroChem Group преименува дъщерната компания на " Еврохим агро България " и показа първите резултати от активността й. Плевенското сдружение, което беше благосъстоятелност на канадската Agrium и беше вносител на продуктите ѝ за България, стана част от швейцарската група от 1 март 2017 година Oт тримесечните финансови доклади на новия притежател, зад който стоят съветски капитали, излиза наяве, че цената, платена за 100% от българската компания, е 320 хиляди $.

По думите на изпълнителния шеф на " Еврохим агро България " Здравко Секов присъединението към EuroChem е помогнало на плевенския производител да удвои пазарния си дял в страната – до към 20%. " Ако през 2016 година имахме продажби от 100 хиляди тона торове, тази година единствено до края на октомври продажбите ни възлизат на 200 хиляди тона. Очаквам и отсега нататък да поддържаме пазарен дял от 20-25% ", показва той.

През последните пет години приходите на компанията трайно понижават (виж графиката). Свиването през 2016 година е с 15% до 48.5 млн. лева, като в годишния си отчет за активността от управлението означават, че понижението се дължи основно на падащите продажби на минерални торове (със 17%). След минималната облага от 12 хиляди лева през 2015 година сдружението още веднъж регистрира негативен финансов резултат – загубата за 2016 година е 1.1 млн. лева

Бъдещите проекти

" Еврохим агро България " ще предлага на локалния пазар 30 продукта на новия си притежател и ще работи с изцяло ново портфолио. Компанията предлага няколко съществени групи артикули – азотно-фосфатни калиеви артикули, зелени артикули за запазване на околната среда, водоразтворими торове, микрогранулирани торове и биостимуланти – комплекти от потребни бактерии, които подкрепят работата на торовете.

Плевенското сдружение ще резервира досегашния си състав от експерти, като през идната година предстоят и нови назначения на търговци, заяви Секов. През идващите две години " Еврохим агро България " ще влага в построяването на два нови склада за възстановяване на логистиката и цялостната си активност в страната.

" Все още не сме предложили капиталов проект за желанията си пред нашите акционери от EuroChem Group ", посочи Секов.

Българската компания към този момент има един построен склад в Добрич, който е осъществен с инвестиция от 1.2 млн. лева Намеренията й са да построи още два сходни склада – един в Лом, който ще обслужва Северозападна България, и на по-късен стадий един в Бургас, който ще обслужва Южна България.

Новият състезател в страната

" Миналата година разбрахме за желанието на предходните акционери на " Агрикола България " да свият активността си в Европа. Това желание беше изцяло противоположно на нашето желание – да разтеглим активността си в Европа и да навлезем на нови пазари ", описа Андрей Савчук, управител продажби и маркетинг за Европа и Турция на EuroChem. Швейцарската група има две от най-големите мини за рандеман на фосфати, които са суровина за произвеждане на фосфорни торове. През идващите три години тя чака да доближи произвеждане на 8 млн. тона калий, което значи, че ще влезе в топ 3 в света на фирмите, които вършат цялостен цикъл на произвеждане – от суровините до крайните артикули.

" Едно от най-големите преимущества, които получаваме посредством обединяването си с новия сътрудник, идва от обстоятелството, че на процедура EuroChem е една от най-бързо разрастващите се отвесно интегрирани компании – от добива на суровините до доставката на готовите артикули на фермерите ", означи Секов.

Като друго значително преимущество от сдружението акцентират положителното си районно разположение в границите на групата. Част от продуктите, които " Еврохим агро България " ще получава, ще бъдат създадени от мощностите на швейцарския притежател в Русия, т.е. ще може да се възползва от бързите и относително евтини доставки по Черно море. Производствата на специфичните артикули на компанията, които са основани в Западна Европа, пък печелят от комфортните и евтини доставки по Дунав. " Добрата логистика, ниските разноски за транспорт на продуктите съставляват огромно преимущество на пазара, споделя мениджърът на българския производител.

В момента в страната има над 35 компании, които оферират торове за земеделието, като най-големите от тях са торовите фабрики " Агрополихим " и " Неохим ". Вторият от тях на процедура загуби един от дистрибуторите си след влизането на EuroChem на локалния пазар.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР