Амбициозен сценарий за значителен растеж на българската икономика очерта премиерът

...
Амбициозен сценарий за значителен растеж на българската икономика очерта премиерът
Коментари Харесай

Кирил Петков пред Световната банка: България може да има висок растеж през следващите 15 години

Амбициозен сюжет за забележителен напредък на българската стопанска система очерта министър председателят Кирил Петков по време на среща с представители на Световната банка, заяви пресцентърът на Министерския съвет.

Акцент в полемиката в Министерския съвет бе също тематиката за понижаване на неравенствата посредством тактики за възстановяване на грижите в системата на опазването на здравето, обществените услуги и образованието.

Министър-председателят уточни сериозния капацитет на партньорство със Световната банка. По думите му финансовата институция може да бъде потребна на страната ни освен с качествената консултантска активност, само че и при реализирането на планове.

На срещата в елементи бяха разисквани опциите България да удвои и задържи високите си темпове на напредък през идващите 15 години, с цел да доближи бързо до средноевропейските равнища на приходи. Това обаче изисква: дълбоки структурни промени, които да покачват капацитета за растеж; усилване на интеграцията на уязвимите групи и преход към зелена и цифрова стопанска система.

В рамките на полемиката бяха посочени четири предпочитани области на съдействие, които биха могли да отключат капацитета за стопански растеж на България. Става сума за надграждане на институциите и възстановяване на положителното управление; повишение на продуктивността на труда, уменията и пригодността за работа за всички; подсилване на обществените разноски за възстановяване на даването на услуги и повишение на устойчивостта на модела на напредък.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР