Амбициите на Бойко Борисов Българияда бъде газов център засега изглеждат

...
Амбициите на Бойко Борисов Българияда бъде газов център засега изглеждат
Коментари Харесай

Новата газова тръба за 2.8 млрд. лв.

Амбициите на Бойко Борисов Българияда бъде газов център към този момент наподобяват мъчно осъществими.

© Reuters
Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Още по тематиката
Путин разгласи края на първата част от подводното строителство на " Турски поток "

Остава неразбираема ориста на втората тръба за потребностите на Югоизточна и Централна Европа
19 ное 2018
Съединени американски щати не се отхвърлят от желанието си за наказания против " Северен поток 2 "

За повторно през последната седмица представител на администрацията на Тръмп загатва за ограничения против германско-руския план
15 ное 2018
" Тайната " цена на газа за България

Страната сега в действителност заплаща ниски цени на " Газпром ", само че проблеми в статистиката сътвориха следващата енергийна псевдоистерия
2 ное 2018
Възходът на енергийните цени

В цяла Европа има повишаване на тока и другите енергоносители. Очаква се това да продължи до настъпването на идната рецесия
2 ное 2018
Новата действителност за енергетиката

Дефицити и бъдеще
2 ное 2018
" Газпром " сглобява връзка на " Турски поток " с Австрия през България

Втората тръба на подводния план би трябвало да проработи в края на 2019 година
8 авг 2018
Фирма за лепене на плочки спъва поръчка за 50 млн. лева на " Булгартрансгаз "

" Фърст Партнър " е следващата компания призрак, която се пробва да блокира основен газов план
26 юли 2018 Повече от 200 млн. лева на година печели България от преноса на съветски природен газ към Турция, Гърция и Македония. Макар договорът с " Газпром " да е до 2030 година и да подсигурява заплащания даже и при прекъсване на доставките, след 1 януари 2020 година тези приходи ще намалеят най-малко пет пъти - до не повече от 40 млн. лева годишно. Причината е, че Турция ще стартира да получава природен газ непосредствено от Русия по изграждащия се в този момент " Турски поток ".
Българските управляващи обаче нямат желание да съдят " Газпром " за пропуснатите изгоди. Вместо това " Булгартрансгаз " - операторът на директната газопреносна мрежа, възнамерява да похарчи близо 3 милиарда лева за построяването на напълно ново преносно трасе към сръбската граница, което да поеме превоза на газ от Турция към Централна Европа.

Дори да бъде сполучлива, при финансовите изискванията, които държавното газово сдружение залага, сходна инвестиция би лишила страната от постъпленията от директни такси в идващите 15 години, защото те ще отиват за погашение на новото трасе. Но съгласно държавното управление противното значи България да загуби стратегическата си роля на газовата карта на Европа.

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Новият газов ред

Маршрутите на доставка на природен газ през територията на България неизбежно ще се трансформират и от север на юг ще се насочат от юг на север. Причината е построяването на основни инфраструктурни планове в района като " Турски поток " и оборудванията от " Южния газов кулоар " - Трансанадолският газопровод, Трансадриатическия газопровод, междусистемната връзка Гърция - България, както и плана за нов терминал за полутечен газ в Александруполис.

Проблемът е, че в този момент съществуващите газопроводи в България няма да правят работа в бъдеще. С това пояснение през седмицата Министерският съвет одобри решение за изменение и допълнение на Енергийната тактика на страната до 2020 година, с което на процедура се поддържа развиването на газопреносната инфраструктура сред границите ни с Турция и Сърбия.

Казано другояче, с цел да остане в огромната газова игра, България би трябвало да построи нов директен газопровод с близо 500 км дължина, като част от актуалната инфраструктура ще остане " на изсъхнало ".

Тръба на запад

Още от 2017 година " Булгартрансгаз " стартира така наречен Open season процедура за изследване на пазарните благоприятни условия за построяването на напълно новото директно трасе (виж картата). Входната точка ще бъде на българско-турската граница до съществуващата в този момент връзка. Направлението на газовия поток е към компресорна станция " Провадия " по наличните в този момент тръби (липсват единствено 9 км от компресорна станция " Странджа " до границата) и оттова към Сърбия по ново 470-километрово трасе. Изходната точка се намира на българско-сръбската граница наоколо до гр. Зайчар. Предвидени са две нови компресорни станции.

В рамките на първата фаза на изследването през лятото на предходната година компанията получи необвързващи прогнози за търсене на потенциал. Според тях оптималното количество природен газ, което се чака да постъпва на българска територия до 2040 година, е 54.6 млн. куб.м на ден, а това, което се чака да излиза през българско-сръбската граница, е 34.4 млн. куб.м на ден.

Като втора фаза през април бяха събрани необвързващи предложения за предлагането на потенциали. В резултат на подадените поръчки (основно от " Газпром " ) " Булгартрансгаз " пристъпи към фаза 3 от процедурата - за обвързващо искане за запазване на потенциали за период от 15 години. Тя ще бъде отворена в интервала от 3 до 31 декември 2018 година

" В случай на сполучливо извършена процедура (положителен резултат от икономическия тест на жизнеспособността на евентуалния проект) участниците ще подпишат обвързващи контракти за транспорт ", изясняват от газопреносното сдружение.

2.5 пъти по-евтин от " Южен поток "

Очакваният размер на инвестицията съгласно плановете на държавната компания е грамаден - до 2.77 милиарда лева без Данък добавена стойност. Плановете на " Булгартрансгаз " са да употребява лични средства и заеми за построяването на новия газопровод. Според финансовия доклад на сдружението към 30 септември по сметките му има налични над 485 млн. лева, които следващата година безспорно ще превишат половин милиард. Това значи, че ще е належащо да се обезпечат още най-малко 2.3 милиарда лева посредством заеми. Отделно са експлоатационните разноски, които са изчислени на 131.4 млн. лева на година, или 1.97 милиарда лева за период от 15 години.
В същото време от " Булгартрансгаз " са показали в обвързващите правила за осъществяване на фаза 3, че ще одобряват търга за сполучлив, в случай че получените обвързващи предложения са в размер минимум на 2.67 милиарда лв. (настоящата стойност на бъдещия паричен поток за 15 години).
Това демонстрира, че многомилионните облаги на " Булгартрансгаз " ще останат в историята, най-малко до момента в който не бъде изплатена инвестицията. Тук няма по какъв начин да не се направи параленост с плана " Южен поток ". Трасето му значително покрива проектите за новия газопровод. Преди да бъде преустановен планът, градежът му се оценяваше на над 8 милиарда лева, или близо два и половина пъти над прогнозната стойност на сегашния план. Вярно, тръбите за " Южен поток " трябваше да бъдат по-големи (с диаметър 1400 мм) и се включваше построяването на нова компресорна станция до Варна, само че разликата отново е внушителна.

Пред " Капитал " хора от енергийния бранш показаха, че това е очевидно доказателство за мощно раздутата преди време цена на " Южен поток ".
Ами газовият хъб?

При този процес на нещата, при който огромните количества газ единствено ще се транзитират през територията на страната, бъдещето на лансирания от премиера Бойко Борисов газов хъб става още по-неясно. За възможна търговия в него просто няма да има задоволително суровина. От друга страна обаче, без сходен газопровод към Сърбия, който да свърже българската газопреносна мрежата с тази на Централна Европа, хъб " Балкан " също е невъобразим.

В уравнението има и куп други незнайни. Например дали втората тръба от " Турски поток " изобщо ще бъде издигната. Дори и това да се случи, не е несъмнено, че тя ще " завие " тъкмо към България - гръцкият министър председател Алексис Ципрас ясно съобщи, че страната му ще упорства преносът на газ да се случва през нейната територия.

Но на първо място, с цел да бъдат обосновани многомилиардните вложения в инфраструктура, е належащо да се извърши най-важното изискване - нужни са клиенти, които да желаят да купуват природен газ. И " Булгартрансгаз " да не излезе на загуба от цялата интервенция.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР