Амазония се бори с рекордни пожари от началото на годината,

...
Амазония се бори с рекордни пожари от началото на годината,
Коментари Харесай

Учени прогнозират по-тежка климатична криза заради пожарите в Амазония

Амазония се бори с рекордни пожари от началото на годината, което ускорява опасенията за идна по-тежка климатична рецесия, съобщи Ройтерс.

Огънят унищожава растителността, която е от основно значение за  поглъщането на въглеродния диоксид.

Подхранвани от сушата, мощните ветрове и изсичането на дърветата, невиждани пожари обгърнаха горите при започване на годината, демонстрират сателитни фотоси. Сухият сезон обаче към момента не е достигнал до сериозните амазонски региони.

" Традиционните, както и научните знания, демонстрират идни страховити времена ", споделя Синея до Вале от Съвета на коренното население на Рорайма - бразилският щат, който е най-засегнат от невижданите февруарски пожари.

" Ако излъчванията не намалеят фрапантно, ще продължим да страдаме ", споделя До Вале пред фондация " Томсън Ройтерс ", представен от Българска телеграфна агенция. В момента огнената буря е съсредоточена в северната част на Амазония, само че сателитни данни демонстрират, че Бразилия, Гвиана, Суринам и Венецуела записват рекорден брой пожари през февруари, излиза наяве от информация, събрана през този век от бразилския Национален институт за галактически проучвания.

През януари над 941 хектара от бразилска Амазония са унищожени, което е повече от три пъти повече от вредите, регистрирани по това време предходната година, споделят от " МапБиомас " - бразилска мрежа от учени, нестопански организации, университети и софтуерни компании.

През февруари т.г. институтът е записал 3158 пожари в бразилската Амазонка, с което е усъвършенстван предходният връх от 1761 пожара през 2007 година

Емисиите на въглероден диоксид в Амазония доближиха рекордно високи стойности за този месец, демонстрират данни за миналите 22 години, предоставени от Службата за климатични промени " Коперник " на Европейския съюз.

" Това, което следим сега, е резултат от сушата от 2023 година.. Пейзажът е станал извънредно елементарно запалителен, тъй че всяка искра може да се трансформира в пожар ", споделя Ане Аленкар от института. 

Януарските и февруарските огнени стихии нормално са дребна част от годишните амазонски пожари, отбелязва Ройтерс.

Учените обаче се притесняват, че тазгодишният ранен връх може да бъде сигнал за по-широобхватна рецесия, защото десетилетията човешка интервенция и продължаващото мощно засушаване, обусловено от климатичния модел Ел Ниньо, трансформират дърветата в гориво.

С увеличението на броя на мъртвите дървета, почвата става все по-суха и запалима, споделя Лиана Андерсон от Националния център за мониторинг и ранно предизвестие за естествени бедствия в Бразилия.

Освен това пожарите " от ден на ден се употребяват като оръжие против обичайното население " в противоречивите региони, където фермерите, дърводелци и ловците се борят за земя, споделя тя.

Най-сериозните огнени стихии нормално са сред юли и ноември.

Основната незнайна е количеството дъжд, което ще падне в южната и източната част на Амазония в идващите месеци - и дали ще бъдат задоволителни за почвата и реките в региона.

Според учените изменението на климата усилва вероятността от фрапантни събития - от суша до наводнения, отбелязва Ройтерс.

В същото време огромни елементи от горите изчезват поради изсичането и пожарите, което ги прави по-малко устойчиви.

Някои учени се притесняват, че тази композиция може да докара до сериозна точка, от която няма връщане обратно.

Вместо да гълтам нагряващия планетата въглерод, гората ще почине, трансформирайки се в чист източник на въглерод и ускорявайки климатичните промени - смяна, която към този момент е открита в някои региони, отбелязва Ройтерс.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР