Amazon спечели съдебната битка с Европейския съюз за избегнати данъци

...
Amazon спечели съдебната битка с Европейския съюз за избегнати данъци
Коментари Харесай

Amazon спечели делото за неплатени данъци в ЕС

Amazon завоюва правосъдната борба с Европейския съюз за избегнати налози в Люксембург на стойност 250 млн. евро (303 млн. долара). Европейски Съюз не съумя да потвърди, че Люксембург е нарушил разпоредбите за даване на държавна помощ посредством обезпечаването на преференциални данъчни условия за щатската компания, излиза наяве от решение на Общия съд на Европейски Съюз, предава Reuters.

Решението идва откакто през предходната година Европейски Съюз загуби борбата с Apple, която оспори сполучливо заповедта да заплати избегнати налози в размер на 13 милиарда евро (15 милиарда долара) в Ирландия. Европейската комисия се опита да пресече политиката на страни като Ирландия, Люксембург и Нидерландия, които притеглят огромни корпорации посредством ниско данъчно облагане.

„ Комисията не потвърди по нужния юридически стандарт, че е налице непозволено понижаване на данъчната тежест на европейско дъщерно сдружение от групата на Amazon”, сочи решението на съда. Amazon приветстват решението, акцентирайки в изказване, че то съответствува с тяхната „ дълго отстоявана позиция, че са следвали всички използвани закони и че Amazon не са получили особено отношение.” Еврокомисарят по конкуренцията Магрете Вестагер съобщи, че ще прегледа решението, преди да реши дали да апелира пред висшия европейски съд.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Гигантът в електронната търговия Amazon Inc. е нарушил незак...

Все отново Европейската комисия съумя да завоюва дело за заплащането на избегнати налози в размер на 120 млн. евро, който би трябвало да бъдат платени на Люксембург от френската компания за комунални услуги Engie.

Това обаче е дребна разтуха, защото светлините на прожекторите бяха ориентирани към проблема с Amazon. Големите интернационалните компании са подложени на критика за практиките им да заобикалят заплащането на налози в страни с високи данъци.

„ Днешното решение е удар”, споделя Чиара Путатуро, данъчен специалист в неправителствената организация Oxfam EU. „ Показва още веднъж, че следствието случай по случай не взема решение едрото отбягване на данъци”, споделя тя.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Технологичните колоси от Съединени американски щати са си икономисали над 100 милиарда $ налози през последното десетилетие...

Сумата по извоюваното дело от Amazon е единствено капка в морето спрямо милиардите, които печели компанията всяко тримесечие. Решението по-скоро може да помогне на други корпорации, които водят същата борба с Европейски Съюз.

Магрете Вестагер съумя да накара Белгия, Ирландия, Люксембург и Нидерландия да трансформират данъчните си практики, като прикани Организацията за икономическо съдействие и развиване (ОИСР) да насочи фокуса си към постигането на световна договорка за метода, по който огромните компании да бъдат облагани.

Заповедта на Европейската комисия против Amazon е от 2017 година. Европейска комисия уточни тогава, че Люксембург третира преференциално Amazon, като разрешава на компанията да не заплаща налози върху близо ¾ от облагата генерирана в границите на Европейски Съюз посредством прехвърлянето й към холдингова компания.

Решението за Engie е от 2018 година, като Европейска комисия уточни, че Люксмебург полза компанията с ефикасен корпоративен данък от едвам 0.3% в продължение на десетилетие. Общият съд на Европейски Съюз отсъди в интерес на Европейска комисия.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР