Алтернативната медицина се явява заместник на традиционното медикаментозно лечение. Тя

...
Алтернативната медицина се явява заместник на традиционното медикаментозно лечение. Тя
Коментари Харесай

10 вида нетрадиционна медицина

Алтернативната медицина се явява заместител на обичайното медикаментозно лекуване. Тя бива доста типове, а експертите нормално се профилират в един или няколко от видовете.

Комбинирането на другите типове различна терапия може да увеличи успеваемостта ѝ – да вземем за пример лекуване с билки, съчетано с акупунктура, масаж и други.

Представяме ви 10 от най-популярните типове нетрадиционна медицина.

1. Рефлексология

Рефлексологията е масажна терапия, при която се притискат избрани точки на краката, ръцете или ушите, които дават отговор на разнообразни вътрешни органи в тялото ни. Прилагането на рефлексология води до възстановяване на циркулацията на кръвта и общото здравословно положение. Увеличава се притока на кръв към краката, бъбреците, червата и мозъка. Това от своя страна би могло да повлияе благотворно на редица болести като диабет и високо кръвно, стрес, мигрена, артрит. Затова милиони хора се възползват от тази процедура, в опит да облекчат здравословното си положение.

2. Рейки

 10 типа нетрадиционна медицина

Peйĸи e японска cиcтeмa зa лeчeниe чpeз пoлaгaнe нa pъцe върху човешкото тяло c цeл дa ce oблeĸчи бoлĸaтa. Практикуващите рейки имат вяра, че посредством тази техника трансферират „ универсална витална сила “ (наричана рейки) под формата на естествената сила „ Ци ”. Отдаването на рейки става посредством дланите, което ѝ разрешава да се употребява и за самолечение. Според практикуващите рейки трансферирането ѝ към пациент покачва неговото благоденствие. Освен в Япония тази процедура е извънредно известна в Съединени американски щати и Европа.

3. Хипнотерапия

Хипнотерапията е психотерапия, при която се ползва внушаемост. Тази процедура може да ви избави от нездравословни привички, отрицателни страсти, уплахи, болки, даже някои болести.

4. Ароматерапия

 10 типа нетрадиционна медицина

Едни от най-приятните способи на различно лекуване. Практиката употребява естествените аромати на растенията за облекчение или лекуване на разнообразни болестни положения. Натуралните масла могат да се извличат от разнообразни елементи на растенията като цветове, листа, корени, стъбла, кора. Мнозина обаче считат, че този способ не е задоволително ефикасен.

5. Хомеопатия

Хомеопатията съставлява способ на лекуване на естествена основа. За учредител на хомеопатията като способ на лекуване се счита немският токсиколог и химик Самюел Ханеман. Той открил, че веществата, които в измерими дози могат да причинят болест, в безпределно дребни дози могат да излекуват болест, протичаща с сходни признаци. Оттук идва и името хомеопатия (homeos- сходен и patos – болест).

6. Остеопатия

 10 типа нетрадиционна медицина

Остеопатията е метод за разкриване, лекуване и профилактика на здравословни проблеми посредством пренасяне, разпъване и масажиране на мускулите на лицето, гърба, региона на шията, ръцете, кракатa и ставите. Практиката е считана за извънредно ефикасна за лекуване на болежка в кръста. Основана от американския доктор Андрю Тейлър Стил в края на XIX век, остеопатията съчетава всички аспекти на обичайна медицина със своите съществени правила за значимостта на телесната конструкция и доминирането на здравето над заболяването.

7. Аюрведа

Това е антична индийска система за естествена и холистична медицина. В превод от санскрит Аюрведа значи “наука за живота ”. Аюрведа отдава огромно значение на метода на живот – хранителни привички и всекидневие. Също по този начин дава насоки за това по какъв начин да съобразим метода си на живот съгласно промяната на сезоните. Аюрведичните добавки пък се смята, че спомагат за успокояването на мозъка, облекчение на напрежението, възстановяване на паметта и укрепване на имунната система.

8. Акупунктура

 10 типа нетрадиционна медицина

Акупунктура (от латински: acus, „ игла “ и punctura „ убождане “) е техника, при която на строго избрани елементи на тялото се слагат акупунктурни игли. Поставянето на иглите е бързо и безболезнено. Често по-късно се появява възприятието за комфорт и релаксация. Привържениците на този тип процедури настояват, че те възвръщат здравето и общото положение на човек. Тази техника най-често се асоциира с обичайна китайска медицина.

9. Балнеотерапия

Балнеотерапията употребява силата на водата, с цел да възвръща и ревитализира тялото като усъвършенства циркулацията и усилването на имунната система. Позната и като спа терапия, балнеотерапията включва къпането в термални и минерални води. Хидростатичните сили на водата успокояват болката на всички места по тялото като лишават напрежението и напрежението от засегнатата част на тялото. Ефектът от балнеотерапията носи със себе си и усъвършенстване на ставните придвижвания.

10. Фитотерапия

 10 типа нетрадиционна медицина

Фитотерапията съставлява лекуване с билки. Наименованието произлиза от съчетаването на думите „ phyto ” – растителен и „ therapy ” – лекуване. Растенията и медикаментите на растителна основа печелят с положителната си търпимост и неналичието на съществени странични резултати, като в това време те са високо ефикасни, изключително що се отнася до хроничните болести. Терапията с растения може да бъде доста мощна и в стимулирането на имунната отбрана.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР