Алпинистът Иван Вълчев беше удостоен с най-високото държавно отличие в

...
Алпинистът Иван Вълчев беше удостоен с най-високото държавно отличие в
Коментари Харесай

Алпинистът Иван Вълчев получи "Венец на победителя"

Алпинистът Иван Вълчев беше почетен с най-високото държавно отличие в региона на спорта " Венец на спечелилия ". Министърът на спорта го награди във връзка 70-годишнината му.

Вълчев навърши 70 години през 2017 година, само че защото живее и работи в чужбина не съумя да участва на церемонията " Нощта на първенците ", на която обичайно се връчва оценката, оповестиха от министерството.

Вълчев е участник в експедицията " Еверест-84 ". На 8 май 1984 година, дружно с Методи Савов изкачва най-високия връх на планетата (8848 м) по западния скат " Жестокия път ", който е най-дългият и най-труден маршрут за нанагорнище на върха. Тогава върха изкачват също Николай Петков и Кирил Досков. Пръв на Еверест стъпва Христо Проданов, който умира при слизането.

" За мен е чест да връча почетния знак " Венец на спечелилия " на един от най-изтъкнатите наши алпинисти. Бях възпитаник, когато изкачвахте Еверест и си припомням по какъв начин тогава цялата нация се вълнуваше от придвижването на вашата експедиция. Пожелавам ви здраве и още дълги години вашите достижения да бъдат образец за новото потомство български катерачи ", сподели Кралев.

Вълчев благодари за оказаната чест и означи, че изкачването на Еверест по техния маршрут до в този момент не е повтаряно сполучливо. Савов, който по-рано също беше почетен с " Венец на спечелилия " за 70-ия си рожден ден, също участва на церемонията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР