Алпинистът Атанас Скатов тръгна към поредния си връх. Той се

...
Алпинистът Атанас Скатов тръгна към поредния си връх. Той се
Коментари Харесай

Алпинистът Атанас Скатов тръгна към връх Кангчендзьонга

Алпинистът Атанас Скатов потегли към следващия си връх. Той се споделя Кангчендзьонга и е сложен освен за изговаряне, само че и за нанагорнище. След шест покорени върхове над 8000 метра височина той е седмият от общо 14 на планетата.

Екип на bTV се срещна с алпиниста в деня преди да тръгне към следващото тестване.

Пред карта на Непал с всички осемхилядници и маршрутите към тях Атанас Скатов ни демонстрира новата си цел – връх Кангчендзьонга. До следващата експедиция, в която ще взе участие дружно с още 20 алпинисти от целия свят, остават броени часове.

„ Много алпинисти го считат за един от най-трудните. И най-много дистанцията от финален лагер до върха е доста огромно. Това го прави извънредно сложен, тъй като в деня на офанзивата би трябвало да изминеш доста позитивна денивелация, и то по тежък терен”, изясни Скатов.
Алпинистът Атанас Скатов нападна третия по височина връх в света – Канчендзьонга Винаги може да има изненади, само че съм положително надъхан и имам вяра, че ще съумея, сподели той пред bTV
През есента на 2015 година Атанас Скатов стартира своя план за нанагорнище на 14-те осемхилядници на планетата без кислороден уред. До момента е стигнал върха на 6 от тях, остават 8.

„ Правя този план, тъй като ревизирам избран режим на хранене. Осма година не употребявам животинска храна, тъй като това е обвързвано с запазване на природата на нашата планета, това е главната мотивация”, споделя Скатов.

Той не приема клишето, че покорява планината, а в противен случай – потегля преклонен към следващия връх.

„ Ние не можем да я покоряваме планината, можем единствено да се молим да те допусне до върха. Интересно е за Кангчендзьонга е, че не е хубаво да заставаш на самия връх, а 3-4 метра под върха да спреш. Той е извънредно заветен връх, на границата с Индия, като от индийска страна е неразрешен за нанагорнище,защото е заветен. От непалска страна е позволено, само че не е хубаво да заставаш от горната страна на самия връх, тъй като там живеят боговете”, добави Скатов.

До края на годината алпинистът възнамерява нова експедиция до Пакистан.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР