25,1% за ГЕРБ, 15,4% за ПП-ДБ, 15,2% за Възраждане“, 14,8%

...
25,1% за ГЕРБ, 15,4% за ПП-ДБ, 15,2% за Възраждане“, 14,8%
Коментари Харесай

„Алфа рисърч“: ГЕРБ е сигурен победител на изборите 


25,1% за ГЕРБ, 15,4% за ПП-ДБ, 15,2% за „ Възраждане “, 14,8% за Движение за права и свободи и 6 сигурни партии в Народното събрание. Това сочи последното социологическо изследване на „ Алфа рисърч “. То е извършено в интервала 1 – 4 юни 2024 година от Алфа Рисърч, разгласява се на уеб страницата на организацията и се осъществя със лични средства. Проучването е извършено измежду 1000 пълнолетни жители от цялата страна.

Доскорошните сътрудници в ръководството ПП-ДБ търпят сериозна ерозия. Те влизат в последната седмица на акцията с 15.4%, само че губят два пункта спрямо месец по-рано и са с на практика изравнени позиции с Възраждане и Движение за права и свободи, които активизират симпатизанти.

Възраждане (15.2%) е измежду дребното партии, които бележат растеж по време на акцията. Тя съумява да откъсне поддръжка от разнородни съперници: Солидарна България, Българска социалистическа партия, Има Такъв Народ, някои от по-малките националистически обединения, само че на собствен ред е и „ атакувана “ от новопоявили се партии в тази ниша.

Както нормално, Движение за права и свободи (14.8%) приключва акцията с висока степен на готовност, която при възможен спад на интензивността може да му обезпечи и по-голяма тежест. Засега няма данни Движението да извърши упоритостта за разширение на обществената си база и тя остава съсредоточена в обичайно подкрепящите го групи от обществото.

Българска социалистическа партия е измежду пострадалите от електоралната дисперсия вляво. Седмица преди вота зад нея застават 8.1% от решилите да гласоподават. Голяма е вероятността тя още веднъж да бъде единствената парламентарно показана групировка от този набор, само че въпреки всичко, отломките от нея, откъсват част от гласоподавателите й.

Има Такъв Народ активизират поддръжка в хода на акцията и все още може да разчита на 6.2%. Както всекидневно зад тях застават антисистемно настроени гласоподаватели, искащи да изразят самобитен углавен избор.

Седмица преди изборния ден с най-близки позиции до 4%-та преграда е един от новите участници в конкуренцията – Синя България (3.3%). Коалицията, продължение на локалната „ Синя София “, се обрисува като опция за разочарованите десни гласоподаватели. Към нея се насочват някогашни гласоподаватели и на ГЕРБ, и на ПП-ДБ, най-вече от столицата. Така актуалното изследване удостоверява записаната от Алфа Рисърч още на старта на акцията наклонност, че вотът в столицата, където ерозията в поддръжката за водещите партии е най-осезаема може да се окаже основен за крайния резултат.

Източник: barometar.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР