[Алкомет] За град без магистрала до столицата Шумен е учудващо

...
[Алкомет] За град без магистрала до столицата Шумен е учудващо
Коментари Харесай

Новите и старите инвеститори на Шумен

[Алкомет] За град без автомагистрала до столицата Шумен е учудващо прелъстителен за вложители. Както самият кмет Любомир Христов се похвали в края на предходната година, за последните три години са привлечени 17 компании, които са вложили 80 млн. лева

Има няколко аргументи, които изясняват това.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Едната е сполучливият промишлен парк, основан като публично-частно партньорство с общината, само че движен от частния интерес и самодейност, сходно на зоната в Пловдив. Друг фактор е наличието на огромен турски вложител – " Алкомет ", чийто мажоритарен притежател Фикрет Индже стои зад привличането на няколко нови компании от южната ни съседка. Освен преимуществото на компактното турско население в района, което приказва езика на новите вложители, бонус за тях е и поддръжката на Българско-турската търговско-индустриална камара, която неслучайно е основана точно в Шумен.

Големите компании в града се броят на пръстите на ръцете, само че те също уголемяват производството си и навлизат в нови пазарни сегменти. Това обаче значи, че конкуренцията за работна ръка в района към момента не е по този начин изострена, както тук-там като София и Пловдив. Безработицата към момента е висока на фона на други области, само че Шумен е един от главните градове, които способстват за растежа на броя на наетите предходната година по данни на националната статистика. Това, както и близостта с Варна ще продължава да играе роля в привличането на компании.

Паркът за фабрики пораства

Именно ползата за нови индустриални и логистични площи е повода за решението на " Индустриален парк Шумен " предходната година да стартира развиването на нова подзона (зона С). Тя е с обща повърхност 590 дка, от които на вложители ще бъдат препоръчани към 390 дка, а останалата част е за инфраструктура. Планираната инвестиция е почти 6 млн. лева и се финансира със лични средства на компанията, в която 60% държи " Ники-БТ ", а другият сътрудник е общината. Средствата са за създаване на пътища, доставяне с електричество, газ, вода и канализация и пробутване на оптични мрежи. Компанията обезпечава също защита и поддръжка на терена, а общината обслужва вложителите преференциално при съкратени периоди.

Първата зона (А) на парка беше приключена през 2013 година, само че дейните продажби започнаха няколко години по-късно, като към този момент над 85% от парцелите са с нови притежатели или контрактувани. Справка в Имотния указател демонстрира, че все още общо в " Индустриален парк Шумен " има 15 компании. Половината от тях са влезнали предходната година, а две са купили по два терена.

Особено забавен е напорът на турски компании. И двете, които са взели по два терена, са турски. " Аккая ЕПС ЕПП БГ " се занимава с производството и продажбата на машини за пластмасови произведения, а " ЕНПАЙ трансформър компонентс България " прави изолационни материали за електротехническата индустрия.

Сред новите попълнения в парка има още една турска компания - " Бейдемир металуърк ", която построява цех за железни палети и каси за автомобилната промишленост.

Парцел от малко над 8 дка в парка има и " Сарк България ", която е благосъстоятелност на турската Sarkuysan. Компанията не е оповестила какви са желанията й за новия терен, защото преди две години тя купи 69 дка от " Алкомет ", с цел да построи цех за медни кабели. Малкото, което е ясно за този план, се разбра при връчването на капиталов документ на компанията предходната година, съгласно който тя ще вложи 17 млн. лева в предприятието и ще наеме 40 служащи. Електрическите кабели, които компанията създава, се употребяват главно в автомобилната индустрия, само че също в авиационната и отбранителната промишленост.

Инвестиция има и от " Креон България ", благосъстоятелност на белгийската компания Kreon, която се занимава с произвеждане и търговия с осветителна техника и интериорни решения за осветяване.

Три от закупените имоти през предходната година са на български компании, като една от тях даже е с най-големия терен - близо 16 дка. Това е шуменската " Дидис ", която внася и търгува с бебешки и детски артикули като колички, столчета за кола, кревати, играчки и така нататък Тя е и една от най-големите компании в града, с оборот от над 36 млн. лева за 2017 година Български и е най-новият вложител в зоната - записаната в Асеновград " Елсима уединг " на стилната дизайнерка Марияна Папаличева и фамилията й, която възнамерява да направи брачен комплекс. Подобен бизнес компанията има, естествено, и в сватбената столица на България - Асеновград.

Големите в града

Макар че в класацията К100 на най-големите компании по доходи Шумен е показан единствено от " Алкомет " (виж текста), огромни производства имат и компаниите, обединени под шапката на " Фикосота холдинг " - " Фикосота " за почистващи препарати и хигиенични артикули, хранителната " Итал фууд " и производителят на бойлери и отоплителни уреди " Теси ". Край града се намира и заводът за етерични масла и козметични артикули на " Лавена ". А положителната вест е, че всички те не престават да вършат вложения.

Компанията " Теси ", която има общо четири завода - три в Шумен и един в Смядово, неотдавна разгласи, че приготвя произвеждане и на термопомпи за битова гореща вода. В момента компанията предлага такива артикули на италиански сътрудник. " Теси " към този момент е вложила в лаборатория и индустриална линия и чака да стартира тестово произвеждане през есента. Фирмата на процедура прави нови инвестиции всяка година, което е една от аргументите постоянно да отбелязва растеж. През 2018 година компанията влага 7 млн. лева в здания и съоръжение, което й дава съображение да чака 25% по-високи продажби през тази година, като задачата е те да доближат 78 млн. евро.

Друга емблематична шуменска компания - " Лавена ", която е един от водачите в производството на артикули за бебета с марката си " Бочко ", през предходната година усили капитала си с концепцията да вложи част от средствата в разширение на производството и складовете на площадката си с 5200 кв.м. Целият план е на стойност 7 млн. лева и ще бъде отчасти финансиран с банков заем, а упованията са той да бъде приключен до края на тази година.

Шумен, в резюме, не шуми, само че се оправя добре. Мегапроектът на " Алкомет " " Мога да се обзаложа, че шаситата на БМВ ще се вършат в Шумен ", разгласи изненадващо министър председателят Бойко Борисов в предизборното си турне предишния месец. Шумен не е първата асоциация, когато стане дума за автоиндустрия. Но има един огромен вложител там, който от дълго време гледа към автоиндустрията.
Заводът за алуминиеви произведения " Алкомет " завършва най-мащабната рационализация на производството от приватизацията преди 20 години до момента. Проектът, който стартира през 2016 година, е на стойност 40 млн. евро и ще завърши до няколко месеца. Инвестицията обгръща и трите цеха на предприятието - леярски, валцов и пресов, а резултатът ще бъде по-голям потенциал и нови артикули в листата на компанията, която все по-активно се насочва и към автомобилната промишленост.
За взискателни клиенти

В частта на пресовото произвеждане, където продуктите са разнообразни типове профили, планът към този момент завърши с стартирането на нова 2500-тонна преса. Новото на линията е и самата технология на немската компания SMS. България на процедура е третата страна в света след Германия и Япония, където тя се вкарва. Това е съществено достижение.

През последните няколко години " Алкомет " към този момент доста усили производството на пресови произведения с разнообразни типове спомагателни обработки, които се търсят да вземем за пример от производители на фотоволтаични панели и автомобилни аксесоари. С новата преса в този момент обаче компанията може да извършва поръчки с доста прецизни условия за минимални отклонения в размерите и доста постоянни индикатори на обособените партиди. Освен че има по-голяма мощ и усилва потенциала, пресата разрешава да се вършат по-големи и по-сложни профили с висока степен на точност.

А това отваря вратите към изискващи браншове като автомобилостроене, строителство и архитектура, машиностроене и електротехника.

Целта: автоиндустрията

По данни на " Алкомет " пазарът на алуминиеви пресови артикули е с голям капацитет и постоянни темпове на напредък. " Само в Европа на годишна база се използват към 3 млн. тона, в международен мащаб тази цифра се приближава до 30 млн. тона ", споделиха от компанията за " Капитал Градове ". Шуменският цех към този момент има одобрени позиции на пазарите в Германия, Бенелюкс и останалите централноевропейски страни, работи и по нови планове.

Основната цел обаче е автомобилният бранш, а там условията са доста строги, без значение дали става дума за БМВ или други компании. В момента компанията е в процедура за узаконяване по интернационалния авто стандарт IATF16949. Това е главният стандарт, употребен от поддоставчиците в автоиндустрията и без него влизането в тази мрежа е невероятно.

" Очакваме процедурата да завърши през 2020 година и да докара до двуцифрен растеж в продажбите на артикули, предопределени за автомобилната индустрия ", изясняват от сдружението. Добавят, че влизането в условията на стандарта " нямаше да бъде допустимо без новата преса, защото точно нейната новаторска технология ни отвори вратите към този пазар ".

И други благоприятни условия

Това не е единственият нов план на " Алкомет ". Инвестициите в останалите две производства се чака да приключат през лятото. Те включват нова линия в леярския завод, което ще усили потенциала и ще разреши да се отливат по-големи рулони. Това от своя страна пък ще усъвършенства продуктивността при последващите интервенции във валцовия завод, където ще бъде инсталиран нов по-мощен стан за по-широки ленти.
До края на годината компанията възнамерява вложения и в съоръжение за спомагателна обработка във валцовия и пресовия завод. " Стратегията ни е да запазим пазарния си дял в обичайните си артикули и да насочим спомагателния си индустриален потенциал от вложенията към диверсификация на продуктовото портфолио с нови високотехнологични артикули ", споделиха от " Алкомет ". Първите резултати от плана ще се усетят още следващата година.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР