Алкохолът и кофеинът са врагове на витамините в нашия организъм.

...
Алкохолът и кофеинът са врагове на витамините в нашия организъм.
Коментари Харесай

Алкохолът и кофеинът са врагове на витамините

Алкохолът и кофеинът са врагове на витамините в нашия организъм. Кофеинът е антивитаминът, с който хората най-често злоупотребяват.

Той пречи за усвояването на витамините В и С. Затова е най-добре да пиете кафето или чая час и половина след ястие.

Витамин А пък се усвоява доста мъчно, в случай че прекалите с маргарина и кулинарните мазнини. Затова като приготвите черен дроб, риба и яйца, богати на този витамин, следва да употребявате доста малко друга лой.

Аспиринът отмива калия, калция и витамините С и В, антибиотиците пък унищожават витамините от група В. Алкохолът е отговорен най-много за разрушаването на витамините В, С и К. Една цигара изхвърля от организма дневната доза от витамин С. Така че да се тъпчете с него, няма никаква изгода, в случай че не откажете цигарите.

Лекарствата също са своего рода антивитамини. Много модерни лекарствени препарати унищожават витамините или пречат за тяхното асимилиране. Например аспиринът.

Витамините от групата В се унищожават също и след банкет на антибиотици, които унищожават потребната микрофлора в червата и по този начин провокират гъбични болести, да вземем за пример млечница.

 Алкохолът и кофеинът са врагове на витамините

Но всички витамини от групата В отчасти се образуват от чревните бактерии, по тази причина е задоволително да пиете повече йогурт, с цел да може чревната миклофлора да се възстановява.

Между другото някои свойства на антивитамините могат да бъдат потребни за здравето. Например витамин К спомага за нарасналата съсирваемост на кръвта. Неговият противовес дикумаринът пък намалява гъстотата на кръвта, а това се постанова при много болести.

Любителите на кафето пък би трябвало да натъртват на изварата, с цел да запълнят загубите на калция. А последователите на суровите артикули - те да ядат повече пълнозърнест самун и мазно масло, които са богати на витамини от групата В.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР