Алжирският президент Абделазиз Бутефлика подаде оставка след няколко седмици на

...
Алжирският президент Абделазиз Бутефлика подаде оставка след няколко седмици на
Коментари Харесай

Една легенда си отива! Президентът Бутефлика подаде оставка

Алжирският президент Абделазиз Бутефлика подаде оставка след няколко седмици на всеобщи митинги в страната, заяви алжирската информационна организация АПС, представена от Ройтерс.

82-годишният държавен глава се отдръпна малко откакто началникът на генералния щаб на армията изиска незабавни дейности за отстраняването му от поста.

След среща на висшето военно командване в постройката на министерството на защитата военачалник Ахмед Гаид Салех съобщи, че е на страната на народа и че не може да се губи повече време след траялите повече от месец всеобщи улични митинги с претенции за оставката на президента деец, който е в неприятно здраве.



"Нужно е неотложно конституционно решение ", акцентира генералът, който е също заместник-министър на защитата.

В тази връзка той прикани неотложно да бъде задействан член 102 от конституцията за признание на неспособността на президента да извършва отговорностите си, а също за позоваване и на членове 7 и 8, в които се споделя, че "конституционната власт принадлежи на народа ".



Освен това той призна за противозаконна и неконституционна декларацията на президентската администрация, че президентът Бутефлика непринудено ще се отдръпна от поста си след приключването на периода на пълномощията му на 28 април.

Бутефлика бе на власт от 20 години, само че откакто получи инсулт през 2013 година рядко се появяваше на обществено място, и то в инвалидна количка.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР