Алиансът приравнява киберпространството със земята, водата и въздухаКибернетичният елемент ще

...
Алиансът приравнява киберпространството със земята, водата и въздухаКибернетичният елемент ще
Коментари Харесай

НАТО създава общ център за кибероперации

Алиансът приравнява киберпространството със земята, водата и въздуха

Кибернетичният детайл ще бъде интегриран във всички интервенции на НАТО

НАТО уголемява командната си конструкция за първи път от четвърт век насам. На министерска среща в Брюксел военната организация реши да сътвори общ център за кибероперации, който сплотява капацитета на страните-членки на алианса, като в същото време резервира ръководствата им на национално равнище.

Кибервъзможностите на алианса към този момент са прилагани дейно в битката с терористичната формация Ислямска страна, уточни генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По неговите думи, обединяването на капацитета на страните-членки се прави според нормите на интернационалното право.

Фактически, НАТО признава киберпространството като настрана поле за деяние наред с обичайните сфери на наличие на алианса – земя, вода и въздух – и ще вкара същото равнище на организация в тях, съобщи Блумбърг. Кибернетичният детайл ще бъде интегриран във всички интервенции на НАТО, в унисон с решението за разширение на сферата на групова отбрана  от 2014 година, когато бе контрактувано взаимно отразяване на хакерски атаки.
още по тематиката
НАТО стартира консолидация на киберпотенциала на страните-членки на фона първата от времето на Студената война рационализация на командната си конструкция. В хода на тази рационализация броят на централите на алианса ще бъде повишен от седем на девет. Едната от новите щабквартири ще се концентрира върху морската сигурност в Атлантика, а другата ще дава отговор за преместването на войските в Европа.

Ръководството на алианса приравнява киберпространството стратегически на земята, водата и въздуха. Съгласно новата политика, наред с противодействието на тероризма, алиансът ще работи интензивно още на два фронта – предизвестия за пораждане на обичайни военни закани и битка с рисковете на хибридните войни, включително хакерски атаки.

В настоящето си положение, НАТО разполага с личен състав в размер на 6,8 хиляди души в седем щабквартири. Това е доста по-малко, спрямо времената на Студената война преди четвърт век, когато щатът на алианса наброяваше 22 хиляди чиновници в 33 щабквартири, напомня Блумбърг.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР