?ългарската демокрация може да падне като основна жертва на тази

...
?ългарската демокрация може да падне като основна жертва на тази
Коментари Харесай

EUreporter - сериалът „Българските политици срещу Лукойл” стана с много сезони

?ългарската народна власт може да падне като съществена жертва на тази борба, написа създателят Луи Ауей

Обширна публикацията за обстановката към бургаската рафинерия разгласява уеб сайтът В нея се твърди, че зад маската на взаимност с Украйна и отбрана на демократичните европейски полезности се прави опит за определяне на монопол на горивата в България.

„ Петролната рафинерия в източния български курорт Бургас означи своята 60-годишнина, само че наподобява е получила повече медийно внимание през миналата година, в сравнение с през последните 59 години. Ето къс обзор на събитията. През февруари 2023 година ембаргото на Европейски Съюз за доставките на нефт и петролни артикули от Русия най-сетне влезе в действие, само че за България бе направено изключение до края на 2024 година Тогава управляващите в страната оправдаха това решение с компликациите при намирането на различни снабдители на нефт за Лукойл “, стартира анализът.

Според създателя Луи Ауей, няколко месеца по-късно ГЕРБ и Движение за права и свободи са почнали офанзива против рафинерията, като най-дейни са депутатите Делян Добрев и Делян Пеевски.

Първо бе прекъсната дълготрайната концесия за пристанище Росенец, а след това Народното събрание реши приключването на дерогационния интервал да не е през декември 2024 година, а девет месеца по-рано - през март. При това със наложително поетапно понижаване каузи на съветския нефт в рафинирането. Увеличава се и финансовата тежест за рафинерията: при започване на ноември Лукойл Нефтохим Бургас разгласи на уеб страницата си, че заплаща най-високите налози в България - 50% от облагата при взаимна вноска и спомагателни 10% налог облага, написа в публикацията.

Изглежда, че са реализирани всички цели - заводът раздава целия марж от разликата сред цените на Brent и Urals и към този момент е почнал поетапен преход към неруски нефт. Но все пак офанзивите не стопират.

Депутатите от ГЕРБ и Движение за права и свободи Добрев и Пеевски внесоха за разглеждане от парламентарна комисия законопроект за анулация на дерогацията. Тя обаче не беше подкрепена от премиера Николай Денков и в последна сметка не беше утвърдена от отрасловата комисия. В публикацията се цитира министър председателят Николай Денков, който споделя: „ Като министър-председател моят първи приоритет е стабилността на пазара на горива. Ако за 3 дни отмените дерогацията, ще се основат опасности “.

Според създателя, Движение за права и свободи дружно с ГЕРБ вършат разширена коалиция с ПП-ДБ. Обединението ПП-ДБ управлява държавното управление, само че няма болшинство в Народното събрание, което ги принуждава да си сътрудничат с ГЕРБ и Движение за права и свободи, в това число и по въпроса за натиска върху бургаската рафинерия.

В същото време ГЕРБ и Движение за права и свободи заемат доста комфортна позиция - внасят все по-скандални законопроекти, които могат да подкопаят енергийната и икономическата сигурност на България, а по-късно подлагат на критика държавното управление, което ги отхвърля.

„ Политическият капан е, в случай че ние сме виновни за българските жители и спазим периодите, които специалистите ни споделят, че са минимално теоретичните, да ни обвинят, че пазиме съветските ползи. А в случай че не сме виновни и гласуваме с тях и се качат цените на бензиностанцията, да бъде упрекнато държавното управление ”, сподели ръководителят на Политическа партия Кирил Петков за тактиката на ГЕРБ и Движение за права и свободи.

От тази обстановка, съгласно Луи Ауей, се възползват огромни петролни играчи в България. Статистиката на аналитичния център Kpler, който наблюдава стоковите потоци, демонстрира, че през първите 11 месеца на 2023 година INSA Oil е закупила повече от 200 хиляди тона дизелово гориво от Русия. Това ненапълно изяснява за какво се моли за възбрана на вноса на нефт, само че не и на петролни артикули от Русия.
Ситуацията към рафинерията на Лукойл България се възприема в Европейски Съюз като сцена за борба на незаконни групировки. И българската народна власт, уви, може да падне като съществена жертва на тази борба, заключава създателят.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР