Алексей Калмиков,Би Би Си Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща

...
Алексей Калмиков,Би Би Си Президентът на САЩ Доналд Тръмп обеща
Коментари Харесай

Тръмп подмамва британците от ЕС с обещание за сделка

Алексей Калмиков,
Би Би Си

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп даде обещание на Англия преференциално комерсиално съглашение, щом кралството отхвърли тежките окови на участието в Евросъюза. Бъдещата договорка със Съединени американски щати въодушевява последователите на Брекзит, допустима ли е обаче тя?

Британия излиза от Европейски Съюз на 31 октомври, само че и до през днешния ден не са съгласувани изискванията за развода. След Брекзита Британия ще загуби достъпа до пазара на Европейски Съюз - втората най-голяма стопанска система в света с население от половин милиард души. Лондон се надява да компенсира вредите за сметка на съглашения за свободна търговия с съперниците на европейците, на първо място със Съединени американски щати - най-богатата страна в света.

Оптимизмът обаче не се споделя от всички. Едни не имат вяра на обещанията на Тръмп, напомняйки любовта му към протекционизма: той пристигна на власт с лозунга " Америка на първо място " и стартира търговски войни с целия свят, включително със съседите си, Европа и Китай. Други се притесняват, че Съединени американски щати ще накарат кралството да смекчи строгите условия на Европейски Съюз към качеството на храните и като цяло да дерегулира стопанската система си, изоставяйки европейския модел на обществена страна в посока на дивия капитализъм по американски. И пътьом да жертват свещените крави - селското стопанство, финансовия бранш и безплатната медицина, пускайки в предпазените браншове американските съперници.

Икономистите акцентират минимум четири аргументи, които карат да се съмняваме в неотдавнашен благополучен съюз на Съединени американски щати с Англия, освободена от оковите на Европейски Съюз.

Причина първа. Тръмп

От идването си на власт Тръмп не е подписал нито едно огромно комерсиално съглашение. Точно противоположното. Той приключи договарянията за комерсиално съглашение с Европейски Съюз, стартира пълномащабна комерсиална война с Китай и саботира работата на Световната комерсиална организация (СТО).

Тръмп неведнъж обявяваше, че надали не всеки миг ще подпише договорката на века - ту с една страна, ту с друга. И също толкоз пъти премисляше в последния миг. И даже към този момент договорил се - както в тази ситуация с Мексико през май - той предявяваше нови условия към този момент след подписването.

Във всички тези договаряния Тръмп действаше от позиция на силата, диктувайки условия. Особено в случай че сътрудникът е по-слаб и е в потребност.

" Съединени американски щати работят нападателно при комерсиалните договаряния: те заемат твърда позиция и натъртват на личните си ползи. Без подозрение те ще се възползват от обстоятелството, че след Брекзит Англия ще има потребност от комерсиално съглашение ", споделя пред Би Би Си Чарлз Грант, шеф на английския проучвателен Център за европейски промени.

Лондон твърди, че напуща Европейски Съюз точно поради това да се избави от ролята на васал на Брюксел в комерсиалната политика. Но за определянето на тази политика Англия има директно отношение като един от основните членове на блока. А за Съединени американски щати дребна Британия в най-хубавия случай е спътник, само че не и пълноправен сътрудник.

Лондон не може да се надява на снизходителността, отстъпчивостта и постоянството на Тръмп. Той към този момент сподели, че не има намерение да се церемони с някогашната метрополия, като в действителност уволни английския дипломат във Вашингтон, наричайки го освен това вманиачен и тъп.

Причина втора. Конгресът

Всички търговски съглашения би трябвало да се ратифицират от Конгреса на Съединени американски щати. Тръмп е във война с демократите, само че и в неговия републикански лагер има много евентуални съперници на каквато и да било пълномащабна договорка с Англия.

Причините за това са три. Първо, в Конгреса има гигантско авторитетно селскостопанско лоби и то няма да допусне съглашение без отстъпки от страна на Лондон. А за британците няма нищо по-страшно: те са уверени, че Съединени американски щати ще залеят страната с хлорирано пилешко и евтини генетично модифицирани артикули, което ще разболее нацията и ще разори фермерите.

Второ, в Конгреса е мощно ирландското лоби. И неговите представители, включително ръководителят на Камарата на представителите Нанси Пелоси, нееднократно предупреждаваха: в случай че вследствие на Брекзита сред Ирландия, която е в Европейски Съюз, и английската Северна Ирландия се появи граница и бъде нарушено мирното съглашение, няма да има никакъв контракт за търговия сред Съединени американски щати и Англия.

И най-после, трето, Конгресът надали ще подмине проектите на Англия да наложи налог за интернет услугите.

Европа от дълго време разисква по какъв начин да полза с налози компании от рода на " Facebook " и " Амазон ". Франция реши да го вкара и Съединени американски щати започнаха против нея следствие, аналогично на това, което постави началото на комерсиалната война с Китай. Лондон има намерение да последва този образец.

" Срещах се с британци и им споделих: " Възнамерявате да подпишете комерсиална договорка със Съединени американски щати. С вашия налог върху интернет услугите никаква договорка няма да има. Точка ", предизвести сенаторът демократ Рон Вайден.

Причина трета. Европейски Съюз

Преди да отиде на форума на Г-7, английският министър председател Джонсън се отби в Берлин и Париж и призна, че след Брекзит първостепенна за Англия ще бъде договорка с Европейски Съюз, а не със Съединени американски щати.

Европа е по-близка във всички връзки. В английската външна търговия на Съединени американски щати се падат 18% от износа и 11% от вноса. Делът на Европейски Съюз е доста по-висок - 45% и 53% надлежно. Освен това на британците им е доста по-лесно да се договорят с Брюксел, защото в този момент те имат общи правила и стандарти, а това е най-важното за свободната търговия.

Ако Англия се разведе с Европейски Съюз по другарски метод, като ратифицира контрактуваното съглашение, през идващите две години всичко ще остане по този начин, както е - и този временен интервал може да бъде продължен с още една година.

В този случай тя няма да може да направи никакви отстъпки на Съединени американски щати в търговията, защото ще продължи да живее по европейските правила и няма да може да ги трансформира.

А в случай че разводът се окаже плевел и Англия няма да бъде обвързвана с Европа с никакви контракти, приоритет за нея ще бъде възобновяване на достъпа до своя непосредствен и максимален пазар, а не опит да отиде зад океана.

Причина четвърта. Времето

За подписването на пълномощабни търговски съглашения отиват години договаряния. Европейски Съюз се контракти с Канада за 7 година, с Япония - за осем. След 6 година разисквания договорката със Съединени американски щати е в задънена улица.

" Не имам вяра, че Съединени американски щати и Англия ще сключат пълноценно съглашение за свободна търговия в обозримо бъдеще ", споделя специалистът по търговията Сам Лоу от Центъра за европейски промени. " Но като политически жест това е допустимо ", прецизира той.

Изходът е минисделки. Те обгръщат единствено някои браншове и разрешават да се оставят за по-нататък противоречивите моменти. Освен това Тръмп може да ги подписва самичък, без утвърждението на Конгреса, в случай че става въпрос за понижаване на митата, които към този момент са под 5 на 100. За колите те да вземем за пример към този момент са по-ниски.

На срещата в Биариц Тръмп сподели на Джонсън, че би трябвало да се разчита единствено на секторни съглашения. Когато английският министър председател заприказва за бъдещата " превъзходна договорка ", Тръмп го прекъсна. " Много превъзходни минисделки, обсъждаме доста разнообразни покупко-продажби ", цитира думите му Ройтерс.

Този метод има два минуса. Първо, това е нелегално. Правилата на СТО на процедура не разрешават секторните покупко-продажби и изискват споразуменията да обгръщат по-голямата част от комерсиалните връзки сред подписалите ги страни. Второ, ще е мъчно да се показа като триумф на Лондон и съответна подмяна на развода с Европейски Съюз всяка минисделка от рода на " машини в подмяна на соя ".

Това са дефекти, само че не спънки. СТО няма ефикасни способи за напън върху Съединени американски щати. А на Тръмп нищо не му пречи да показа минисделка за пълноценно съглашение: той го е правил нееднократно.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР