Александруполис. Пристанището на Александруполис вече е със значително увеличени възможности

...
Александруполис. Пристанището на Александруполис вече е със значително увеличени възможности
Коментари Харесай

Greek City Times: Компании от САЩ приватизират пристанищата в Кавала и Александруполис, превръщат ги в портал към Западните Балкани

Александруполис. Пристанището на Александруполис към този момент е със доста увеличени благоприятни условия с помощта на съдействието в границите на сигурността сред Вашингтон и Атина, а две американски компании са претенденти за приватизацията на портовите уреди в Кавала и Александруполис, които ще се трансфорат в портали на Съединени американски щати към Западните Балкани, написа The Greek City Times . Това се разбра от изявленията на министъра на защитата на южната ни съседка Никос Панайотопулос и американския дипломат в Гърция Джефри Пайет в хода на Деня на уважаемите гости на Atlantic Resolve в северния гръцки град.

„ Гърция е благонадежден, мощен и пореден съдружник и дирек на стабилността в района “, съобщи Панайотопулос. Той акцентира, че „ това, което се случва в този момент в Александруполис, не е от нападателен темперамент против никого и всевъзможни сходни забележки са нелепи “.

Гърция не заплашва никого, само че ще пази своята територия от всяка офанзива, като в това време „ ускорява нашите дипломатически старания във всички направления “ за подсилване на съюзите, означи министърът.

Панайотопулос сподели, че фактът, че товарен транспортен съд за пшеница е вързан в Дедеагач, е образец за новите качества на осъвременените уреди на пристанището, защото в предишното то не е било в положение да се оправи с едновременното акостиране на огромни кораби.

Министърът също по този начин акцентира приноса на американския дипломат Джефри Пайът „ както в целия този огромен план, както и в надграждането на съглашението за стратегическо партньорство сред Гърция и Съединени американски щати в региона на защитата, по този начин и в това, което се развива тук, в Александруполис “.

Говорейки на събитието, дипломат Пайът сподели, че „ непрестанно възходящият размер на военна активност тук на пристанището на Александруполис акцентира разширяващата се стратегическа роля и значение на това място за Гърция, за Съединените щати и за по-широкия район “.

Той добави, че това също показва мощната ангажираност на Америка към НАТО и силата на 200-годишното партньорство на двете страни.

Говорейки в детайли по отношение на неотдавна обновеното съглашение за взаимно съдействие сред Гърция и Съединени американски щати в региона на защитата (MDCA), посланикът сподели, че то закрепва уговорката на двете страни да се оправят с провокациите пред сигурността на днешния и утрешния ден посредством стратегически връзки.

MDCA „ не е таван, това е платформа, върху която можем да продължим да се развиваме и разширяваме нашите стратегически връзки “, уточни той.

Този ден, сподели той, „ отбелязва най-голямото прекачване на американска военна техника през пристанището на Александруполи досега “, с идването на 1-ва въздушна кавалерийска бригада от Форт Худ от Тексас на път за Стефановикио, която ще работи в Европа за идващите девет месеца.

Междувременно 1-ва бойна авиационна бригада се завръща във Форт Райли, Канзас, със своите 27 хеликоптера и 259 единици военна техника след девет месеца работа.

Пайът разкри, че има два мощни американски претенденти за приватизацията на пристанищата на Александруполис и Кавала (Black Summit и Quintana), като добави, че издигнатото с американски вложения Съоръжение за плаващо депозиране и регазификация в Александруполис е „ значим образец за това по какъв начин този град може да служи като портал към по-широките Западни Балкани, подсилване на съдействието за диверсификация на енергийните източници и направления и за напредъка на нашите общи цели за климатична сигурност “.

„ Александруполис играе все по-важна роля, “ сподели той, „ за подсилване на европейската енергийна и климатична сигурност и за създаване на районна непоклатимост “.

Партньорството с Гърция се трансформира в „ едно от най-силните отбранителни партньорства на Америка в Европа “, означи напускащият дипломат, като благодари на гръцкото държавно управление за неговата ангажираност и поддръжка за военните интервенции на Съединени американски щати и съдружниците.

„ По-силна и по-сигурна Гърция е значима за ползите на Америка в този район. Задълбочаването и разширението на съдействието в защитата сред нашите демократични народи освен ни носи изгода, само че прави НАТО по-силен и по-способен. И тъкмо това вършим през днешния ден в Александруполис “, заключи Пайът.

Превод и редакция: Иван Христов
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР