Александра (Алекс) и Кирил Проскура се преместват в Пловдив от

...
Александра (Алекс) и Кирил Проскура се преместват в Пловдив от
Коментари Харесай

Бижута и независимо кино

Александра (Алекс) и Кирил Проскура се реалокират в Пловдив от Лондон след решението за Брекзит. В момента и двамата развиват лични планове в града под тепетата

© Капитал Александра (Алекс) и Кирил вършат без значение кино. И двамата са пловдивчани, единствено че той е... естонец. И имат обща фамилия Проскура, тъй като са семейство. Запознали се в Лондон, където Алекс учи 3D анимация в института SAE, а Кирил – кино произвеждане в същия институт. Случаят ги събира през 2014 година, с цел да създадат дружно 7-минутен научнофантастичен филм - " Искариот " с английския артист Дино Фетшър. След това Кирил основава първия си филм " Сянката на Дара ", който още веднъж е научнофантастичен. И Алекс още веднъж работи с него. Цели три години. " Сянката на Дара " взе участие във фестивали, печели 19 награди и 41 номинации в целия свят. След това идва... Брекзит. " Осъзнахме, че вратите се затварят много бързо за нас. Тогава помислих, че в България можем да имаме повече благоприятни условия да вършим филми. С Кирил взехме решение, че не желаеме да останем в Англия, която не ни желае ", споделя през днешния ден Александра Проскура.

Кино...

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Кирил споделя, че когато идват в България, в действителност нямат компликации. Може би и тъй като фамилията на Алекс ги поддържа. Семейство Проскура взема решение, че точно в Пловдив е мястото, където желаят да създадат самостоятелен кинофестивал с самостоятелни филми. " Най-големите фестивали нямат интерес към самостоятелните филми. И даже не се преструват, че имат място и време за самостоятелни филми. " Всъщност с Алекс започнахме с нашия фестивал Mind the Indie Film Festival още в Лондон. Първата година нямахме огромен триумф, само че втората година го направихме в България и хората се зарадваха на подобен фестивал ", споделя той.

Алекс и Кирил имат фейсбук страница и уебсайт, където популяризират фестивала на самостоятелното кино. Получават филми от целия свят и дружно с сътрудници от Лондон ги правят оценка. Критериите: сюжет, кинематография, актьорска игра, режисьорско майсторство и обръщение на кино лентата. " Последният фестивал на самостоятелното кино в Пловдив беше през юни. Показахме към 30 кино лентата ", споделя Алекс.

...и бижута

За Алекс обаче в този момент това е по-скоро и най-много поддръжка за Кирил. Защото тя работи друго. Прави бижута и ги продава в целия свят посредством интернет платформа. Купуват най-много артистични дами на междинна възраст, със семейство, които работят в офис. " Мисля, че една артистична дама би носила моите бижута всеки ден. Сега към този момент работя с позлатени и посребрени метали. Както и с (позлатени в цвят) розово злато. Много от бижутата ми се трансформират по отношение на това, което клиентите ми желаят. Аз не държа неща на склад. Моето кредо е направата на бижута с най-малък боклук от материали с етичен генезис ", споделя Алекс. Затова както при направата, по този начин и при избора на материали и опаковка тя сортира варианти с най-малък напън върху околната среда и обществото. И пази единствено за себе си първото сребърно украшение, което е направила в Пловдив като ученичка на занаятчия Владимир Буров. А Кирил? " Имам концепция през 2020 година да преместя фестивала в София в някое от самостоятелните кина. Искаме да го създадем двойно по-голям, на място, където ще има повече хора за него. "
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР