Александър Цималис и Юан Уанг, лектори по икономика в Sheffield

...
Александър Цималис и Юан Уанг, лектори по икономика в Sheffield
Коментари Харесай

Пет начина, по които силният щатски долар засяга световната икономика

Александър Цималис и Юан Уанг, лектори по стопанска система в Sheffield Hallam University в коментар за The Conversation
Щатският $ означи огромен скок по отношение на главните международни валути през миналата година, като неотдавна доближи равнища, невиждани от две десетилетия. Той се увеличи с 15% по отношение на английския паунд, с 16% по отношение на еврото и с 23% по отношение на японската йена.

Доларът е международната аварийна валута , което значи, че се употребява в множеството интернационалните транзакции. В резултат на това измененията в неговата стойност имат последствия за цялата международна стопанска система . По-долу са пет от главните.
1. Още повече инфлацияПетролът и множеството артикули като метали или дървен материал нормално се търгуват в щатски долари (макар и с изключения). Така че, когато доларът стане по-силен, тези артикули нарастват в локална валута. Например в английски лири цената на бензина на стойност 100 щатски $ се е повишила през последната година от 72 на 84 паунда. И защото цената на литър бензин в щатски долари също се увеличи внезапно, това е двоен удар. Реклама
Когато силата и суровините костват повече, цените на доста артикули се повишават за потребителите и бизнеса, причинявайки инфлация по света. Единственото изключение са Съединени американски щати, където по-силният $ прави вноса на потребителски артикули по-евтин и затова може да помогне за усмиряване на инфлацията.
2. Държавите с ниски приходи са застрашениДълговете на множеството разрастващи се страни са в щатски долари, тъй че доста от тях дължат доста повече в този момент, в сравнение с преди година. В резултат на това ще се борят да намерят все по-голямо количество локална валута, с цел да обслужват отговорностите си.
Вече виждаме това в Шри Ланка, като и други страни скоро може да последват образеца й. Те ще би трябвало или да таксуват с повече налози стопанските системи си, да емитират инфлационни локални пари или просто да вземат повече заеми. Резултатите могат да бъдат дълбока криза, хиперинфлация, рецесия на държавния дълг или и трите дружно, според от определения път. Възстановяването на разрастващите се страни, които изпадат в рецесия на държавния дълг, може да отнеме години или даже десетилетия, причинявайки съществени компликации на хората.
3. По-голям търговски недостиг на САЩДруги страни ще купуват по-малко американски артикули вследствие на мощния $. Търговският недостиг на Съединени американски щати, който съставлява разликата сред размера на износа и вноса, към този момент се приближава до големия един трилион $ годишно. Президентът Джо Байдън и Доналд Тръмп преди него дадоха обещание да го понижат, изключително против Китай. Някои икономисти се тормозят, че комерсиалният недостиг води до увеличение на заемите от Съединени американски щати и отразява обстоятелството, че доста работни места в производството са се преместили в чужбина. Реклама 4. Деглобализацията се утежнява
Най-очевидната икономическа политика за попречване на повишаването на комерсиалния недостиг е остарялата игра с налагане на цени, квоти или други бариери върху вноса. Други страни са склонни да отмъстят на сходен протекционизъм, като вкарат свои налози и други бариери за американските артикули. В ера, в която " деглобализацията " към този момент е почнала, с помощта на влошаващите се западни връзки с Русия и Китай, по-силният $ ускорява политическия подтик за протекционизъм и заплашва международната търговия.
5. Страховете в еврозоната
По-слабите страни в Европейски Съюз като Португалия, Ирландия, Гърция и Кипър станаха по-малко уязвими от вложителите, които покачват разноските си по заеми до спешни равнища, в сравнение с през най-мрачните дни на рецесията в еврозоната. Това е по този начин, тъй като огромна част от националния им дълг в този момент е в ръцете на Европейския механизъм за непоклатимост (ESM), който беше основан, с цел да помогне за спасяването им, както и на по-приятелските капиталови банки в границите на еврозоната.

По-силният $ обаче основава напън за Европейската централна банка да увеличи личните си лихвени проценти, с цел да поддържа еврото и да понижи разноските за импорт , в това число на сила. Това ще окаже по-голям напън върху страните от еврозоната с високи равнища на дълг. Италия, която е деветата по величина стопанска система в света и има държавен дълг от цели 150% от Брутният вътрешен продукт, ще бъде изключително мъчно да бъде избавена, в случай че обстановката излезе отвън надзор.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Строителство и парцели 2 Политика 3 Свят 1 Политика 2 Промишленост 3 Свят 1 Политика 2 Икономика 3 Строителство и парцели Реклама
С тези пет точки, взети дружно, супер мощният $ е още една причина да се опасяваме от световна криза в настъпващия интервал. По-високата инфлация подкопава приходите на потребителите и понижава потреблението. Протекционизмът може да понижи интернационалната търговия и вложенията. Кризите с държавния дълг значат съществени проблеми за доста разрастващи се страни и евентуално даже за еврозоната.
Ще продължи ли доларът да пораства
Доларът пораства както по стопански, по този начин и по геополитически аргументи. Централната банка на Съединени американски щати - Федералният запас, покачва нападателно лихвените проценти и също по този начин обръща политиката си за основаване на пари посредством количествено облекчение (QE). Това е с оглед ограничение на инфлацията, породена от проблеми с доставките поради Коронавирус, войната в Украйна, а също и QE.

По-силният щатски $ е непряк резултат от тези по-високи лихвени проценти. Тъй като в този момент доларът предлага по-висока рентабилност, когато се подава в американска банка, това предизвиква задграничните вложители да продават локалната си валута и да купуват щатски долари.

Разбира се, централните банки в други страни като Обединеното кралство също покачват лихвените проценти и еврозоната възнамерява да направи същото. Но те не работят толкоз нападателно, колкото Съединени американски щати. В същото време Япония въобще не стяга, тъй че чистият резултат към момента е по-голямо задгранично търсене на зелени пари.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама
Другата причина за скока на щатския $ е, че той е класическо безвредно леговище, когато светът се тревожи за криза - и актуалната геополитическа обстановка го прави още по-привлекателен. Еврото пострада от близостта на Европейски Съюз до войната в Украйна, зависимостта му от съветска сила и вероятността за нова рецесия в еврозоната. Сега то е в паритет с $ за първи път от ранните си години.

Британският паунд беше ударен от Brexit и също по този начин е застрашен от вероятността за втори референдум за самостоятелност на Шотландия, както и от евентуална комерсиална война с Европейски Съюз за протокола за Северна Ирландия. И най-после, йената принадлежи към стопанска система, която наподобява постепенно губи позиции. Япония застарява и към момента не се усеща удобно с миграцията, с цел да усили индустриалните си благоприятни условия. По-слабата йена също по този начин е и цената, която Япония заплаща за продължаването на количествените облекчения, с цел да поддържа ниски лихвените проценти по своя държавен дълг.

Трудно е да се планува бъдещата посока на щатския $, когато има толкоз доста движещи се елементи в международната стопанска система. Но ние подозираме, че непрекъснатата инфлация ще принуди лихвените проценти в Съединени американски щати да продължат да се покачват и че това, дружно с геополитическите шокове от войната и неизпълнението на държавния дълг, евентуално ще поддържа $ висок. Силният щатски $ е отговор на сложни времена.
Свързани публикации Еврото се изравни с $ за пръв път от 20 години 12 юли 2022, 10:43 Световната банка чака по-бавен световен растеж и стагфлация 8 юни 2022, 13:35 Скъпият $ тласка световната стопанска система към по-голямо закъснение 19 май 2022, 10:20 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Коментари и анализи
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР